Vinterns ved uppsågad

Här ligger några björkarna som fick ge plats för dammen. En ännu ospecificerad volym – men det är i alla fall stjälpt mått.
Här ligger några av de björkar som fick ge plats för dammen. En ännu ospecificerad volym – men det är i alla fall stjälpt mått.

Förra året var jag sent ute med vedhuggningen, men jag hoppas jag kommer att bättra mig i år. Nu är de träd jag fällde i vintras uppsågade i alla fall.

Får se hur mycket ved det blir i slutändan. Egen ved sparar pengar men hur mycket det blir hänger lite på hur man räknar. Ofta blandar man ihop stjälpt mått och lavat mått. Har man en vedbod som rymmer en kubikmeter så går det in precis en kubikmeter stjälpt mått – om man slänger in veden huller om buller – som den kommer på ett släp.

Är man däremot duktig och staplar sin ved i fina lavar så blir boden bara fylld till två tredjedelar. Därför tror en del att de blir lurade när de staplar upp sina stjälpta kubikmeter och tycker att det inte stämmer. Men vill man ha veden levererad i fina lavar så får man nog leverera den själv.

Precis som i en resväska så får det plats mer om man packar snyggt än om man bara trycker ner allt huller om buller.

Hur mycket ved jag har i slutändan får ge sig – nu är den sågad i alla fall. När helgens vinterväder är över så kommer yxan/vedklyven fram.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.