En vattenfylld grop är en damm

Ännu känns vattnet inte så inbjudande. Men jag räknar kallt med att kunna ta ett premiärdopp i år.
Ännu känns vattnet inte så inbjudande. Men jag räknar kallt med att kunna ta ett premiärdopp i år.

Nu är dammen fylld med vatten. Så mycket jag kan önska. Ett par änder har redan hittat hit – men eftersom det ännu inte finns några växter kanske de tröttnar.

När solen skiner är det en trevlig promenad runt sjön (Jag har bestämt mig för att uppgradera den eftersom det låter mycket bättre.). Ännu är vattnet grumligt men jag tror det beror på att det fortfarande rinner ner lervatten från sidorna. När växtligheten kommer igång blir vattnet klarare.

Tänkte plantera in lite växter när temperaturen stiger – och kanske ett litet stim med guldfiskar i väntan på kräftorna.

Kommer att behöva skaffa någon typ av flytetyg för att göra djupmätningar.
Kommer att behöva skaffa någon typ av flytetyg för att göra djupmätningar.
Tror att det är leran från marken runtomkring som grumlar vattnet.
Tror att det är leran från marken runtomkring som grumlar vattnet.

 

4 reaktioner till “En vattenfylld grop är en damm”

  1. Se till att få igång ett litet eko system med vattenrenande växter som groddjur trivs tillsammans med, det finns en del att läsa på nätet om dammar och vattenrening. Det kan ta några sässonger. Se bara till att inte få med någon sällsynt grodart i dammen när den skall besiktigas för flodkräftan. Kräftor lever till stor del på groddjur och dess utveckling påverkas av tillgången på ”mat” som groddjur och gömställen. Vi hade sandbotten och lät sedan gammalt taktegel bli t ex gömställen.

    1. Precis min plan. Någon form av ekosystem kommer det antagligen att bli av sig själv med tiden. Men jag ska försöka styra det mot en trevlig miljö för kräftorna. Ska sätta in Nitella som är en bra vattenrenare, växer snabbt och dessutom uppskattad av kräftorna. Har en hel del grodor här redan så jag litar på att de hittar till dammen själva. Tegel ska vara bra som du skriver, har också fått tips om kassetter till obetade skogsplantor.

  2. Jäkligt fin damm du har. Jag är på gång att gräva en egen och är i valet om jag ska ha gummiduk eller inte. När man ser din damm känns ju duken helt överflödig. Var det ett tidigt val eller bestämde du dig efter att du såg att vattnet strömmade till? Om man ska skippa duken har du några tips på att lyckas?
    Mvh Johan

    1. Jag var också inne på duk i början men kommer man upp i storlek på dammen så blir det både dyrt och väldigt otympligt. 300 kvm gummiduk är inte bara att slänga ut har jag hört från såna som gjort det. Så jag hade bestämt mig rätt tidigt. Speciellt med ön i dammen skulle det blir lite extra omständigt. Sen hänger det på hur marken ser ut. Jag har ett par dm lera under matjorden och därunder är det sandig morän. Lättast är det om man har tung lera som håller vattnet, nu får jag ser hur det går. Nu på våren är grundvattnet högt men jag får se var nivån hamnar i sommar. Killen som grävde dammen tipsade om att köra dit något lass med lera om dammen blir otät. Men än så länge ser det bra ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.