Bordscirkelsågen – en av mina bästa vänner

Med en bra bordscirkelsåg kan du såga till mängder av specialdetaljer på ett par minuter. Och bygger du några jiggar kan du åstadkomma fantastiska snickerier.
Med en bra bordscirkelsåg kan du såga till mängder av specialdetaljer på ett par minuter. Och bygger du några jiggar kan du åstadkomma fantastiska snickerier.

Bor man på landet och sköter fix och renoveringar själv samlar man på sig en del verktyg genom åren. En av mina mest uppskattade maskiner är min bordscirkelsåg.

Många verktyg och maskiner använder man sällan och då kan det vara ok med billigare alternativ. Men för vissa gör kvalité verkligen skillnad och en bordscirkelsåg hör till dessa. Skillnaden mellan en billig och en bra såg är att du kan såga med bättre precision. De inställningar du gör är exakta och flyttar sig inte när du sågar.

För en del en hög med skräp - för mig en låda med skatter där jag allt som oftast hittar just den bit jag behöver.
För en del en hög med skräp – för mig en låda med skatter där jag allt som oftast hittar just den bit jag behöver.

Jag har testat en del enklare sågar och ibland går det att få riktigt bra resultat. Men en dyrare såg ger alltid bra resultat och den är snabb och lätt att ställa in. I mitt snickeri ligger det högar av spillbitar. På ett bygge slängs massor av sådana udda bitar men jag vet att varenda liten stump kan förvandlas till en praktisk detalj med hjälp av bordscirkelsågen.

En handhållen cirkelsåg är också bra att ha. Särskilt om man ska såga större bitar. Såna som blir svårhanterliga på en sågbord. Men det är svårt att få lika eleganta snitt, och framförallt om man ska tillverka många likadana bitar så är det svårt att få samma kvalité. Om man ska såga till fönsterbågar till exempel. Då blir det många sågsnitt som ska se likadana ut på alla fönster. Det kan man relativt lätt fixa med en bordscirkelsåg.

Jag använder den även för att tillverka lister, göra eleganta fogar och särskilt när det gäller renovering av gamla hus: Jag kan såga till passbitar med mått som inte finns på brädgården. Så den här sågen är definitivt en av mina viktigaste maskiner på gården.

2 reaktioner till “Bordscirkelsågen – en av mina bästa vänner”

  1. Vilken sågmodell är du nöjd med? Jag har funderat länge på att skaffa en bordcirkelsåg eftersom jag snickrar relativt mycket :-).

    1. Jag kostade på mig en Makita 2704, en proffsmodell i samma prisklass som Bosch GTS 10 – runt 8000:–. Mycket pengar men jag räknar med att ha den resten av livet. Man kan få bra kvalité för hälften av de pengarna tex en Bosch PTS10. Men där går nog gränsen – en budgetsåg kan fungera bra men man vet aldrig hur bra eller hur länge. En sak till, skaffar du en dyr såg så se till att stöldskyddsmärka den. Efter inbrottet jag hade här är allt märkt numera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.