Jordfräsen havererade

Min plan var att dagens inlägg skulle handla om hur man monterar och använder potatiskupen på jordfräsen – istället handlar det om fräsens brister.
Min plan var att dagens inlägg skulle handla om hur man monterar och använder potatiskupen på jordfräsen – istället handlar det om fräsens brister.

Av de maskiner jag skaffat till gården är nog jordfräsen den jag är minst nöjd med. Den fungerar ok – men skulle jag köpa en ny så blev det en annan.

Idag monterade jag potatiskupen på min jordfräs. Jag har testat den tidigare. Men tänkte den var värd en chans till. Sist jag kupade potatis med den saknade den stadga och flängde fram och tillbaka så att raderna blev alldeles sicksackade.

 

Infästningen för kupen brast efter bara ett par minuter.
Infästningen för kupen brast efter bara ett par minuter.

Eftersom jag nu vet hur man bygger om den gick det på tjugo minuter men efter bara två minuter brast svetsningen i infästningen. Jag är definitivt missnöjd med kvalitet på den.

Skulle jag skaffa en ny jordfräs skulle det vara en med drivning med hjul, som en tvåhjulstraktor. Nu fungerar den bra om marken är mjuk och inte har för mycket sten och ogräs. Men den är otymplig att köra. Ett av skälen till att jag skaffade den var att den hade ett hyfsat fräsdjup. Ska man säga något positivt så är det att den nästan alltid startar utan problem. Det jag bytt på den är tändstift och startsnöre – men det är förbrukningsdetaljer.

Men för att uppnå det måste man stå och studsa rätt lång på samma ställe medan den grävset sig ner. En hjuldriven fräs äter sig fram istället i jämn takt

Sen kostar en sån lite mer – men jag tror det är värt pengarna. Jag betalade trots allt närmare 1500 för potatiskupen som inte fungerar.

Nu är det bara att rulla tillbaka fräsen, montera av hjulen och resterna av kupan. Och sen på med fräsaggregatet igen. Det är långt från perfekt – men det är nu den enda funktionen gräsen har.

 

2 reaktioner till “Jordfräsen havererade”

  1. Du har kanske inte så mycket potatis men du borde skaffa en begagnad till traktorn, det finns på blocket mellan 500-1500 kr. En sån har du mycket nytta av, vi brukar t ex med två skär dra upp spår att trycka ner sidorna på mypeck markväv i jorden med! Sparrisrader drar vi också upp med den. Bra redskap!

    1. Precis! Jag har redan en treskärig kup till traktorn. Lägger också mypecks med den – använder mittfåran till gödsel/kalk beroende på vad jag ska odla. Sen kör jag över mitt fåren först med fräs och sen med vält. Därefter väven. Håller med om att det är ett bra redskap – inte mycket som kan krångla. Hade tänkt använda lilla kupen för att sätta lökar nära huset – men får göra nya planer. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.