200 påskliljor planterade

Drygt hundra lökar av påsklilja har kommit på plats. Sen krattade jag bara igen fåran från två håll och bältade jorden.
Drygt hundra lökar av påsklilja har kommit på plats. Sen krattade jag bara igen fåran från två håll och bältade jorden.

Som odlare måste man tänka framåt – mina björkar ska till exempel avverkas när jag är 90 år och påskliljorna är ett passerat stadium i år. Men nästa år blir det ett litet hav av påskliljor!

Det var Gröna Hannah som tipsade mig om gratis påskliljelökar och jag fick en hel sopsäck full. Att sätta 200 påskliljor för hand tar alldeles för lång tid, när jag satte mina 300 rabarber blev det ett två dagarsprojekt i regnet. Så nu bestämde jag mig för att vara rationell.

 

Här vid vägen tänkte jag bjuda förbipasserande på blomprakt nästa vår.
Här vid vägen tänkte jag bjuda förbipasserande på blomprakt nästa vår.

Hade gärna haft detta hav av påskliljor uppe vid huset men när volymerna eller odlingsytorna blir stora är det ett jobb för traktorn – och då blir det inte något finlir vid husgrunden.

Istället kommer det att vara ett litet hav av påskliljor vid muren bakom lagården. Muren går längs vägen så jag tänkte att det ser trevligt ut när man kör förbi. Och emellanåt passerar det faktiskt en och annan bil här.

Lökar planteras med fördel tre gånger så djupt som de är stora. En lätt match om man sätter potatiskupen på traktorn. Sen var det bara att dra upp några fåror, placera ut lökarna och sedan kratta igen. Det som tar tid för såna här projekt är oftast att byta redskap på traktorn – men eftersom jag hade andra projekt på gång med potatiskupen så var det bara att köra.

Nu kan man aldrig vara säker på att det man planterar verkligen kommer upp ur jorden som det ska – jag har bistra erfarenheter av motsatsen. Men samtidigt är jag ständig optimist. Det jag planterar just nu kommer säkert att ge lysande resultat. Ska man trivas med trädgårdsarbete behöver man vara positivt lagd,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.