Mina örter: Kvanne

Kvanne år två – i slutet på maj är den knappt två decimeter hög – nu hejar jag på den och hoppas att den växer bra.
Kvanne år två – i slutet på maj är den knappt två decimeter hög – nu hejar jag på den och hoppas att den växer bra.

Till slut ser det ut som om jag verkligen kommer att ha kvanne i sortimentet. Efter att ha försökt i flera år känns det skönt att kunna leverera den växt som gett namn åt mitt företag.

Angelica Archangelica är det ståtliga namnet på den här växten – och ståtlig blir den. Drygt två meter med decimeterstora blomställningar formade som klot. Nu har jag ett dussin plantor som överlevt vintern och förhoppningsvis kommer att växa till sig rejält.

 

Ni är säkert många som inte haft några problem med kvanne – men för mig har den varit lurig. Frönas grobarhet avtar snabbt och de behöver dessutom stratifieras – genomgå en köldperiod eller fås att tro att de gjort det. Till råga på allt är kvannen en tvåårig växt. Första året bildar den bara en liten bladrosett och först år två visar den sig i all sin prakt.

Kvanne innan utplantering år ett.
Kvanne innan utplantering år ett.

Kvanne är en mycket gammal kryddväxt och under medeltiden var den en stor exportartikel från norden ner till Europa eftersom den ansågs skydda mot pesten. Som medicinalväxt var den också skyddad i gamla landskapslagar.

Smaken är väldigt aromatisk och speciell och den ska ha varit en populär krydda hos samerna.. Tar man för mycket smakar det nästan som en blandning av parfym och diskmedel. Så man får vara försiktig.

Hela växten går att använda: blad, stjälkar och till och med rötterna. Eftersom kvannen dör efter blomningen är det inga problem att skörda och torka rötterna. Jag har fått höra att den gärna självsår sig  så nu hoppas jag den blir ett bestående inslag i örtodlingen.

2 reaktioner till “Mina örter: Kvanne”

  1. Intressant, aldrig hört talas om Kvanne. Blev sugen på att titta in här på din blogg då jag varit och påtat i jorden hos min mamma idag. Magiskt! Fy vad jag längtar efter hus och en liten tomt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.