Köldbehandling av Kvanne

Enligt böckerna så behöver vissa frön stratifieras innan de kan gro. Förra året sådde jag lavendel i januari och sen fick sålådan står ute tills våren kom.

Här hoppas jag på 35 Kvanne-plantor. Det enda som talar emot är att fröna är årsgamla.
Här hoppas jag på 35 Kvanne-plantor. Det enda som talar emot är att fröna är årsgamla.

Många växter med ursprung i kalla norden har frön som är skapta för att genomlida en vinter. Får de inte det så har de svårt att gro. Därför kan man manuellt stratifiera fröna. Dvs man sår och sen låter man fröna frysa en period – utomhus eller i kylskåp. Vissa växter kan behöva flera omgångar kyla – precis som det är utomhus så här års.

Nu är det kvannens tur. Här var det lite omständligare. Först och främst behöver fröna vara riktigt färska. Mina är ett år gamla så jag får se hur det går. Sådde i alla fall tre för per fack och sen vermiculit ovanpå. Den ska visst vara bra för att hålla fukten.

Lådan har stått inne en månad och nu i månadsskiftet satte jag ut den på altanen. Så nu är det bara att vänta och hoppas.

6 reaktioner till “Köldbehandling av Kvanne”

  1. För en nytillkommen läsare, kan du inte skriva ett inlägg om kvanne. Varför du odlar, vad du ska med det till etc. Det är något jag inte stött på förut, och tycker som så att det är spännande att lära mer.

    1. Många växter med ursprung i kalla norden har frön som är skapta för att genomlida en vinter. Får de inte det så har de svårt att gro. Därför kan man manuellt stratifiera fröna. Dvs man sår och sen låter man fröna frysa en period – utomhus eller i kylskåp. Vissa växter kan behöva flera omgångar kyla – precis som det är utomhus så här års.
      Tack för påpekandet, knepigt ord så jag lägger in det här i texten också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.