Djupsängar får ersätta hallonen

Tre rader med hallon ungefär sex meter långa. Nu ska de bort och ersättas av djupbäddar. Tror att jag kan få en stor del av mina grönsaker därifrån.
Tre rader med hallon ungefär sex meter långa. Nu ska de bort och ersättas av djupsängar. Tror att jag kan få en stor del av mina grönsaker därifrån.

Mina hallon sjunger på sista versen. De har stått på samma plats i många år och både kvalité och skördar har minskat drastiskt. Nu ska de ersättas av djupsängar på samma plats.

Inspirerad av Seymour (The Complete Guide to Self Sufficency) och Sundström (Stefans lilla gröna) tänker jag anlägga djupsängar när hallonen går i pension. Djupsängen är ett urgammalt sätt att producera mycket mat på liten yta. Enligt Seymour kan 9 kvm djupsäng producera upp till 180 kg grönsaker per år. Och det är mer än vad jag sätter i mig.

Seymores metod går ut på att man vänder jorden två spadtag djupt och låter bädden vara så smal att man inte behöver trampa i den. Sundström gräver bara ett spadtag och bygger upp en säng med plankväggar.

Eftersom hallonen växer ovanpå infiltrationen får jag vara ännu lite försiktigare. Tänkte bara fräsa ytan 10 cm och sen bygga upp en halvmeter med brädväggar. Tjära väggarna på utsidan så de värms upp snabbt och klä dem med plast på insidan.

Sen börjar man med riktigt grovt material i botten. Grenar och annat bös från trädgården. Sen några kubik stallgödsel och avslutar med två decimeter bra jord. Då får man en alldeles utmärkt och näringsrik jord där grönsakernas storlek är det enda som begränsar.

Vatten har jag lyckligtvis obegränsat av och med lite täckning under vintern ska jag nog få det nödvändigaste att överleva.

Undrar bara när jag ska lägga in djupsängsbygget i tidsplanen… Efter höns, bin och övriga odlingar… Men men, jag tar tag i det när suget blir överväldigande. Det är det som är charmen med att vara självägande. Det är jag som gör mitt schema. 🙂

10 reaktioner till “Djupsängar får ersätta hallonen”

 1. Hej, Jag har också gjort sängar med plast i, en stor nackdel är att du inte får mask i din jord, mask du lägeer dit evetuellt dör då de inte kan komma ner till frostfritt på vintrarna. Min råd skippa plasten

  1. Tack för tipset. Undrar hur man ska få sängarna att inte ruttna bara. Trä i kontakt med fuktig jord blir inte långlivat om man inte kört impregnerat.

 2. För det första skrev du att du skulle klä Väggarna på dina trälådor med plast. Det kan du göra, det påverkar inte maskarna. Klär du in botten också så blir det som Marianne påpekade inte bra för maskarna. Men i så fall begriper jag inte varför du skulle börja med att fräsa jorden. Det gör jag inte ändå förresten. Du kan ställa en ram rakt på gräsmattan och fylla med organiskt material, om bara ett litet tag har mikrolivet ”fräst” åt dig 🙂

  1. Tanken med fräsandet var att röja undan rötterna från hallonen. Men det kanske inte orkar upp genom djupsängen? Tror också att maskarna gör ett bra jobb – men vill inte ha hallon som tränger upp bland grönsakerna.

   1. Hmm, det är ju en aspekt i så fall. Inte för att jag tror att de skulle orka upp genom en halv meter jord (och skulle de det är de så späda i rötterna och oerhört lätta att rensa bort när de tittar upp). Däremot kommer du ju att få gott om hallonplantor som vill titta upp RUNT dina fina fina odlingsbäddar 🙂 Men jag är ingen varm anhängare av fräsning, kör helst med grävgrep och handrensar alla nya land, om de inte är så stora att de är ett fall för plogen…. Ska du täcka marken runt om dina såramar med något, typ mypexväv, eller ha gräs som du klipper emellan? I så fall är ju inte hallonplantorna runt om något problem.

    1. Sängarna ska stå på gräsmattan så jag kan köra klipparen tätt intill. Försöker göra det så rationellt som möjligt.

 3. Vi klädde in våra i byggplast och den smulade sig efter bara 2 säsonger där den blivit utsatt för solljus. Om man låter jorden ligga ovanför plasten så rinner det istället in vatten innanför och hela syftet med plasten känns uppäten. Alla nya djupbäddar vi gör så skippar vi plasten helt.

  Vi gör djupbäddarna av begagnade pallbackar som man kan få tag på nästan gratis här och var. Vi köpte exempelvis 50 st för 30kr styck som dessutom var dubbelhöjd. Vi kör 2 sådana på varandra, alltså motsvarande 4 vanliga pallbackar på varandra. Då slipper man böja sig när man rensar.

  En tanke är att ersätta pallbackarna med stockar när de börjar ruttna sönder. Stockar bör klara sig ett tag.

  1. Har också funderat på stockar men backat lite när jag sett på arbetsinsatsen. Får vara tacksam över att våren dröjer. Då har man lite mer tid att fundera över alternativen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.