Chokladkaka och kall mjölk

Enda nackdelen med denna chokladkaka är att den är extremt odryg. Mer måttligt goda kakor kan man spara, men den här går åt.
Enda nackdelen med denna chokladkaka är att den är extremt odryg. Mer måttligt goda kakor kan man spara, men den här går åt alldeles för fort.

Ibland när jag tycker att jag förtjänar en belöning, eller tröst eller är sugen bakar jag en chokladkaka jag lärde mig redan som barn. Denna chokladkaka har många förtjänster – främst att man kan blanda ihop den med sked.

Ingredienser:
3 dl strösocker
3 dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
175 gr smör
3/4 dl vatten
3/4 dl mjölk
solroskärnor

Sätt på ugnen på 175 grader och smält smöret. Använd en del av smöret till att smöra formen. Medan smöret svalnar något bröar du formen.
Blanda alla torra ingredienser och rör därefter ner först äggen och sedan det smälta smöret.
När du rör låter du vatten och mjölk värmas på restvärmen i den kastrull du smälte smöret i. Blanda ner vätskan och rör tills smeten blir slät, det går fort.
Därefter är det bara att fylla formen, strö över så mycket solroskärnor som möjligt och sätta in den i ugnen. Ca 40 min brukar vara lagom.

Den som diskar får slicka ur skålen.

Totalt är det en arbetsinsats på ungefär tio minuter. Snabbare är att åka och handla en chokladkaka och betydligt godare. Ät den gärna varm med ett glas kall mjölk till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.