Guldfiskarna har överlevt

Att fotografera fisk med iphone är inte det lättaste. Jag får återkomma när jag haft min riktiga kamera med och ljuset varit rätt. Tills dess är det upp till dig, kära läsare, att finna de röda skuggorna i bilden.
Att fotografera fisk med iphone är inte det lättaste. Jag får återkomma när jag haft min riktiga kamera med och ljuset varit rätt. Tills dess är det upp till dig, kära läsare, att finna de röda skuggorna i bilden.

Det tog ett tag innan de visade sig, men guldfiskarna har överlevt vintern i dammen. Trots ett par månader med istäcke simmar de nu omkring och ser välmående ut. Så vitt jag kan se.

Hade ingen aning om hur de skulle klara det. Utan pump och med ett kompakt istäcke över dammen var jag lite orolig att det skulle bli syrebrist för guldfiskarna. Men både de stora och de små verkar ha klarat vintern utan problem.

Har inte kunnat räkna in alla tio originals ännu eftersom de rör sig i grupper om fyra fem fiskar. Men har några gått åt så är det inte många i alla fall.

De mindre ynglen som jag upptäckte i höstas verkar också ha klarat sig. Många av dem har färgat ut och man kan se på dem att det finns en genetisk variation bland mina tio första fiskar. Flera av ynglen är röda med svarta fenor, någon är helsvart och en del har tydliga slöjstjärtar.

När jag valde ut fiskarna valde jag de som såg mest ut som riktiga fiskar. Alltså inga effektfulla slöjor eller konstiga färger. Men anlagen slår igenom. Köper man fisk i en vanlig akvariebutik kan man inte räkna med renrasiga exemplar och stamtavlor.

Tänker att om hundra år så kommer guldfiskstammen i dammen att ha utvecklats till en specialiserad variant. En egen guldfiskstam. Om inte kräftorna äter upp dem.

En kommentar till “Guldfiskarna har överlevt”

  1. Det går nog betydligt fortare än 100 år att bli en egen stam. Min gissning är att det är den första generationen som blir mest spretig, sen kommer de som ut mest vanliga fina fiskar att gynnas. Kul att de klarat vintern!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.