Cowspiracy och sanningen

Ondskans redskap? Cowspiracy drar alla kor över en kam och framställer dem som det största klimathotet. Även om det som i det här fallet är biodynamiska kalvar på ett ekologiskt jordbruk i Järna.
Ondskans redskap? Cowspiracy drar alla kor över en kam och framställer dem som det största klimathotet. Även om det som i det här fallet är biodynamiska kalvar på ett ekologiskt jordbruk i Järna.

Filmen Cowspiracy har fått stort genomslag som ett dokument för miljön, trots att skaparna i första hand har en helt annan agenda – att göra fler till veganer.

Det finns inga tvivel om att dagens köttkonsumtion i längden är ohållbar. Men Cowspiracy försöker framställa det som om veganism är det enda som behövs för att lösa klimatproblemen. Och för att bevisa denna tes kör man över fakta från FN, miljöorganisationer och klimatexperter och stöder sig istället uteslutande på egna experter – som samtliga råkar vara veganer.

 

Cowspiracy trummar till exempel ut budskapet att 51 procent av alla växthusgaser kommer från boskapsuppfödning, men på deras egen hemsida skriver de själva att siffran är 18 procent, eller snarare 14,5 procent enligt FAO:s korrigerade beräkning. För att få ihop poängen att kor står för en större del av utsläppen än transportsektorn måste de dessutom räkna kornas hela livscykel (och utandningsluft) medan man för transportsektorn bara räknar de direkta utsläppen.

Ett annat fult knep som Cowspiracy använder sig av är fiffel med grafiken. Tittarna hinner inte bedöma sanningshalten när den flimrar förbi utan tror på staplarna. Danmarks Radio har avslöjat fusket.
Ett annat fult knep som Cowspiracy använder sig av är fiffel med grafiken. Tittarna hinner inte bedöma sanningshalten när den flimrar förbi utan tror på staplarna. Danmarks Radio har avslöjat fusket. Grafik: dr.dk

Som självrättfärdig vegan/vegetarian kan man då tycka att man gjort sin insats och med gott samvete åka till Thailand på semester. En resa som släpper ut lika mycket växthusgaser som 200 gram nötkött om dagen i ett år, eller 2 kg griskött per dag under samma period.

Cowspiracy öser på med fakta så snabbt att tittaren inte har en chans att reflektera. Visst är det slående med bilder på hur städer dränks i kogödsel. Problemet är bara att kornas gödsel går tillbaka till åkrarna för att göda växterna. Det ekologiska alternativet till konstgödsel.

Man anklagar också de stackars kossorna för avskogningen i Sydamerika. Sanningen är att boskap är nummer två i processen. Det första som händer efter avskogningen är odling av veganernas stapelföda soja och palmolja. Att föda upp boskap på sådan soja är ett verkligt problem särskilt som det numera är svårt att få tag på GMO-fri soja.

Det finns mängder av problem med Cowspiracy och ett av dem är att de jämställer kornas utsläpp med utsläppen av fossila gaser. Den stora skillnaden där är att djur ingår i ett kretslopp – kor äter gräs och producerar kött, mjölk, växthusgaser och gödsel. Gräs omvandlar växthusgaser och gödsel till nytt gräs. Kor tillför inget nytt utan ingår i ett kretslopp. Däremot är idisslarnas utsläpp av metan ett verkligt problem. Men inget nytt fenomen. Det verkliga problemet är att antalet kor har ökat så kraftigt. Men lösningen är inte att döda alla kor, utan att äta minde nötkött.

I slutändan bestämmer vi själva. Finns det en cowspiracy – en konspiration där bönder, forskare och miljöorganisationer vill att vi äter mycket nötkött? Eller är det veganer/vegetarianer – en kol/kål-union – som bortser från problemen med fossila bränslen och skyller allt på korna för att värva fler till sina egna led?

Själv tänker jag försöka begränsa min konsumtion av nötkött till svenskt ekologiskt kött. Och nu till jul företrädesvis äta av det mer klimartsmarta grisköttet.

7 reaktioner till “Cowspiracy och sanningen”

 1. Biodynamisk odling är inte ett starkt argument, snarare tvärt om. Jag har svårt med odlingsmodeller som räknar in tomtar och annat skrymt som annat än sagor.
  Ekologisk däremot, är en helt annan sak.

  1. Håller med dig, men bilden från Järna var den enda egna bilden på eko-kor jag hade. 🙂

 2. Väldigt vinklad text du skrivit! Och det finns lite faktafel i den. För det första så går det mesta av vår importerade soja till att fodra djur för kött- och mejeriprodukter. Om vi helt slutade äta djur och då blir av med den faktorn så skulle Europa kunna självförsörja sig med soja, även med den beräknande ökningen för sojabaserat köttsubstitut som skulle uppstå.

  Europe relies on soy, most of it imported from South America, to meet demand for meat and dairy products. The EU produces less than 1 million tonnes of soy a year, and imports around 35 million tonnes. Demand for soy within the EU uses an area of almost 15 million ha, 13 million ha of which is in South America.
  To give some idea of the scale of Europe’s dependence on imported soy, this is equivalent to 90% of Germany’s entire agricultural area. The main European importers of soy are countries with large industrial-scale pig and chicken production.
  – Från WWF

  Sedan så kan man inte räkna boskap till ett kretslopp. Att en sådan mängd djur finns är inte naturligt, utan mänskligt gjort. Vi utesluter boskapsdjur från ett naturligt kretslopp genom att hålla de inburna. Inga rovdjur kan livnära sig på dem, de får foder importerat från sydamerka (något de aldrig skulle kunna få tag på) plus alla fossila utsläpp kring anläggningarna där vi har dem, transporten, slakten, förvarningen av kött och mejeriprodukter (kylning kostar enormt mycket energi). Vi bestämmer allt som händer med dem, plus lägger till massa andra steg som i naturen aldrig skulle förekomma.

  1. Hej Emil, du har helt rätt i att texten är vinklad. Jag har här valt att bara skriva om fel och brister i filmen Cowspiracy. Men jag jag håller inte med om de faktafel du pekar på. När det gäller sojan så är jag helt överens med dig om att det är fel att använda importerad soja som djurfoder och det skriver jag också i texten. Sen skriver jag också att det är ohållbart med den mängd djur vi har i dag – men jag hävdar fortfarande att svenska ekologiska kor ingår i ett kretslopp. Och det finns färre kor i Sverige i dag än för 100 år sedan. Vi dränks inte i ett gödselberg som filmen hävdar utan gödseln går tillbaka till åkrarna. Därför min slutsats – begränsa konsumtionen av nötkött och ät bara ekologiskt kött från svenska gårdar.

  2. ”Att en sådan mängd djur finns är inte naturligt, utan mänskligt gjort.” Det är oxå en sanning med modifikation då det på1500-talet levde uppskattningsvis 30 till 60 miljoner bisons i Nord Amerika. Någonting som inte ”orsakats” av människan.

 3. …även köttätare åker till Thailand som bekant. Själv vegan och aldrig varit utanför Europa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.