Pannkakor – recept på riktigt goda

Pannkakor är en rätt som alla gillar – och som alla klarar av att göra. Så är du en person som bara ätit färdigköpta pannkakor, testa att göra dem själv – och du kommer att inse vad du gått miste om.
Pannkakor är en rätt som alla gillar – och som alla klarar av att göra. Så är du en person som bara ätit färdigköpta pannkakor, testa att göra dem själv – och du kommer att inse vad du gått miste om.

Förra året var jag och handlade med en 20-åring som bodde hos mig. I butiken frågade hon om vi kunde köpa pannkakor. Först trodde jag det var ett skämt. Köpta pannkakor ser jag som ren nödmat – men hon menade allvar.

Så, för alla ungdomar som är redo att göra ett första försök i köket. Här kommer ett recept på pannkakor som alla gillar. Och som går att göra helt utan träning.

För en omgång pannkakor behöver du:

6 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
3 ägg
1/2 tsk salt
2 msk smör

Smeten

Börja med att lägga smöret i stekpannan och sätt på plattan. Medan smöret smälter mäter du upp mjölet och lägger det i en bunke. Därefter mäter du upp hälften (3 dl) av mjölken och häller den i samma bunke. Det är bäst att mäta upp mjölet först, annars fastnar det i måttet. Tillsätt också en halv tesked salt. (En del använder socker i pannkakssmeten men jag tycker saltet bryter väldigt bra mot den sötsura sylten.) Vispa blandningen till den är slät (utan klumpar) och häll sedan i resten av mjölken.

En fördel med pannkakssmet är att man inte frestas att äta upp den. Men lämna inte disken, den är mycket lättare om du tar hand om den direkt efter maten.
En fördel med pannkakssmet är att man inte frestas att äta upp den. Men lämna inte disken, den är mycket lättare om du tar hand om den direkt efter maten.

Nu har antagligen smöret smält så ta av stekpannan från plattan. och vispa ner det smälta smöret i smeten. Till slut knäcker du de tre äggen och vispar ner dem i smeten. Fortsätt vispa tills smeten är helt slät.

Om du vill kan du nu låta smeten vila en halvtimme – men är du hungrig är det bara att börja steka.

Steka pannkakor

Sätt plattan på medelvärme (alltså inte på max) och när den är varm häller du i en slev – drygt en deciliter – smet. Lyft stekpannan och luta den så att smeten täcker hela botten. Sen är det bara att vänta tills all smet har stelnat. Då vänder du pannkakan och steker den på andra sidan. Andra sidan går betydligt fortare än den första eftersom pannkakan redan är varm.

Efter ungefär 30 sekunder kan du lägga över den färdiga pannkakan på en tallrik som du har stående bredvid. Själv brukar jag vika pannkakan två gånger i stekpannan innan jag lägger över den – men det uppskattas inte av alla. Sen är det bara att fortsätta tills alla pannkakor är klarar.

Äta pannkakor

När sista pannkakan är klar är det bara att äta. Serveras med sylt, äppelmos och/eller honung. Själv föredrar jag den odefinierade pannkakssylten, men det går att variera som man vill. Bästa drycken till pannkakor är mjölk.

SparaSpara

6 reaktioner till “Pannkakor – recept på riktigt goda”

  1. Jo, här duger inte ”Jag kan inte” – det blir istället ”har inte lärt mig än”…

 1. Jag har alltid gjort pannkakssmet på frihand, aldrig efter något recept. 🙂
  Min ena dotter var en väldigt bekväm liten flicka när hon var liten, som aldrig gjorde något extra i sitt liv.
  Någon gång bad jag henne laga pasta, genom att säga till henne att ta en kastrull, fylla den med vatten och sätta den på plattan. Kommentaren tillbaka blev att det kunde hon inte, för hon visste inte vad hon skulle göra
  Jag försökte förklara för henne, men nej, hon visste inte hur man tillagade pasta.. Så det var lönlöst att få henne till att hjälpa till.
  Någon dag senare, när jag kom hem från jobbet, då hade hon minsann stått och gräddat pannkakor alldeles själv! Varför? För att det var ju gott!! 😀

  1. Vill man så går det. En av de första saker jag lärde mig som barn var att baka chokladkaka – det var ju gott 🙂

 2. Är du från vettet karl? Köpesylt är inget gott! Det ska vara skogshallon/röda krusbär alternativt klarbärsylt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.