WHO:s rapport om att det finns ett samband mellan processat kött och cancer har gett upphov till massor av rubriker där ”Korv och skinka orsakar cancer”. DN, SvD, Aftonbladet hakar på utan att sätta larmet i perspektiv.
Vad WHO slagit fast är att det finns ett samband mellan processat kött (kött som är konserverat på något sätt) och cancer. Men säger inget om hur stor risken är.
Cancerexperten professor David Phillips förklarade detta i samband med att WHO för tre år sedan slog fast sambandet mellan diesel och cancer. WHO säger inget om hur farligt det är, bara om det kan orsaka cancer eller inte. Han fortsätter och gör jämförelsen med bananskal. Ett bananskal kan orsaka olyckor – inte särskilt ofta och sällan så allvarliga som i till exempel en bilolycka. Men i WHO:s klassning skulle både bananskal och bilar hamna i samma riskgrupp. Det finns ett samband mellan bananskal/bilar och olyckor.
Hur farligt är då det processade köttet? Studierna visar att de som äter mest processat kött har 17 procent högre risk att drabbas av tarmcancer. Det låter mycket, men det är en relativ siffra. Av 1000 personer drabbas 61 av tarmcancer någon gång i livet. (Siffror från Storbritannien) Av dem som äter minst processat kött drabbas 56, av dem som äter mest drabbas 66. 17 procent högre risk. Men inte lika skrämmande siffror.
En del tidningar har tagit i så de nästan spricker. Som kvällsposten: ”Bacon lika farligt som arsenik”. Det är väl ingen som tror på den rubriken ändå, men det säger en del om tidningens trovärdighet.
Sambandet mellan processat kött och cancer är bevisat. Men vad sambandet beror på är inte klarlagt. Sambandet mellan rött kött (nöt, lamm, vilt etc) och cancer är inte lika tydligt.
Det finns många skäl att dra ner på köttkonsumtionen. Men är det rädslan för cancer som är avgörande så är det viktigare att dra ner på solande, rökning, alkohol (och arsenik).