
Jag har odlat chili sedan jag flyttade ut hit till gården men adrig har jag fått en så dålig skörd. Det kan säkert finnas fler orsaker men mest tror jag på den kalla våren/försommaren.
Jag försådde i vanlig ordning i februari och allt såg bra ut. Men efter omplantering och flytt till växthuset tog det stopp. Blomningen kom inte igång förrän i juli. Det kan man jämföra med att jag förra året hade fruktsättning redan i juni. Då fick jag närmare tio kilo i skörd, i år fick jag två.

Igår passade jag på att skörda det sista och nu hamnar plantorna på komposten. Det är rena utrymmesskäl som gör att jag inte övervintrar plantorna. Hade kunnat ta in en del av dem men jag vet att i mars kommer varenda ledig yta här inne vara upptagen av fröbrätten för sådd 2016. Kommer kanske att ta in ett par plantor men är tveksam till om det gör någon skillnad för den totala skörden.
Årets dåliga skörd kan också bero på att jag bytt sorter. Bytte från Habanero Hellfire till Habanero Red med förhoppningen att få större frukter. Det borde ha blivit så men de jag skördat håller samma storlek som Hellfire. Nästa år blir det ett nytt försök med Habanero Red och kommer också att driva upp Espelette, som blivit något av en favorit i köket. Kommer också att göra ett försök med frilandsodling av Espelette. Tveksam om det kommer att fungera men vinsten skulle vara så stor om det lyckas så det är värt ett försök. Växthuset är i alla fall fullt med chili, så om jag ska expandera får det bli utomhus.
Min habanero var som sagt förkrympt i år men jalapenon gick något bättre. Nådde inte full storlek men ändå rätt ok. Det är klart att man skulle kunna anpassa sina sortval till kalla somrar, men jag är optimist. Nästa sommar blir det säkert rekordskörd igen.