Chokladbollar är en gammal klassiker och här kommer en supergod variant som både skänker lite värme i höstkylan och dessutom stöder svenska biodlare.
Chokladbollar brukar vara bland de första godsaker som barn lär sig göra i köket. När jag var barn och ensam hemma med min syster hände det att vi blandade ihop en smet. Rullandet var inte lika roligt så oftast delade vi smeten och gjorde var sin jätteboll.
Recept på heta chokladbollar
Ingredienser:
100 gram rumsvarmt smör
80 gram Kiss me, spank me (honung lagrad med chili)
3,5 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl kokosflingor
- Vispa smör och Kiss me, spank me poröst
- Blanda i övriga ingredienser (utom kokosflingorna)
- Rulla bollar och vänd dem i kokosflingorna
- Låt dem vila i kylskåp en halvtimme
Det tar bara tio minuter att röra ihop smeten, lägg till ett par minuter för att rulla dem. Sen kan man vanka fram och tillbaka medan de vilar i kylen.
Receptet kommer från Kiss me, spank me men om man inte har tillgång till den kan man improvisera: använd 80 gram honung till dina chokladbollar och tillsätt mald chili efter tycke och smak. På så sätt kan man få till riktigt heta chokladbollar. Med Kiss me, spank me blir det en ganska mild hetta som till och med barn kan uppskatta. Men var försiktig vid avsmakningen av smeten, hettan kommer efter en stund så ha inte för bråttom med att öka dosen…
Fler recept med chili hittar du i boken Chiliodling i praktiken.
Har funderat på att i fortsättningen använda kokosflingor torkade med chili för att få färg på dem. Kan vara ett bra sätt att känna igen dessa chokladbollar-special.