Din guide till livet på landet

Räcker det att äta klimatsmart?

Viltkött är en mycket klimatsmart proteinkälla.
Viltkött är en mycket klimatsmart proteinkälla.

Mat är viktigt för de flesta av oss. Att äta klimatsmart ligger också i tiden – men kan vi nå miljömålen bara genom att äta rätt? Tyvärr krävs större ansträngningar än så.

En helgresa till London omräknad till kött Nötkött 10 kilo Lammkött 12 kilo Fläskkött 43 kilo Quorn 65 kilo Fisk 86 kilo Fågel 86 kilo Ägg 173 kilo Viltkött 520 kilo Enligt Transportstyrelsens beräk-ning släpper en flygresa tur och retur Stockholm-London 260 kilo CO2e. Här omräknat till hur mycket kött av olika sorter som motsvarar samma utsläpp.Maten står för ungefär en fjärdedel av vår utsläpp. Ibland verkar det i debatten som att köttkonsumtionen är hela problemet. Man bortser då helt från att olika kött har olika stor miljöpåverkan. Genom att förändra ditt val av kött kan du förändra din påverkan. Betande djur som nöt och lamm har störst klimatpåverkan men det måste ställas mot andra miljömål som att hålla betesmarker öppna och att bevara artrikedomen i hagarna. Det är nog inte många som vill utrota alla svensk boskap. Så det bästa vore att begränsa ätandet av nötkött till bara det bästa som svenska bönder kan erbjuda. Gris-, fågel- och framförallt viltkött har mycket mindre påverkan än nötkött. Vilt är till och med klimatsmartare än många grönsaker.

CO2e per kilo för olika livsmedel Nötkött 26 Lammkött 21 Blandfärs 16 Fläskkött 6 Fågelkött 3 Ost 8 Smör 8 Chark 7 Quorn 4 Fisk 3 Ris 2 Ägg 1,5 Nötter 1,5 Mjölk, fil, 1 Pasta 0,8 Bröd 0,8 Baljväxter 0,7 Mjöl, socker 0,6 Viltkött 0,5 Potatis 0,1 Koldioxidekvivalenter för produktion och transport av respektive livsmedel. Siffrorna kan variera beroende på produktionsmetod och land.Men om alla blir vegetarianer? I en rapport från 2009 har Jordbruksverket räknat ut att vi skulle kunna halvera våra utsläpp för maten genom att bli lakto-ovo-vegetarianer (använda ägg och mjölk som proteinkälla). Det skulle innebära en dramatisk förändring av odlingslandskapet och kräva att allt inhemskt producerat kött säljs utomlands så det belastar något annat lands utsläppskvoter.

Helveggie då? Veganism måste väl vara det bästa? Om veganerna inte hade varit beroende av importerad mat som sojabaserad tofu och quorn hade det kanske varit så. Men quorn är mer belastande för klimatet än de flera sorters kött och sojaprotein är inte oproblematiskt eftersom det bidrar till avskogning i Sydamerika, även om det mesta används som djurfoder. Så en medelväg verkar vara det bästa för miljön som helhet.

Ett viktigt första steg är att minska matsvinnet. 10– 20 procent av den mat vi köper slängs. Så med bättre planering skulle det utan ansträngning gå att minska utsläppen med ett par hundra kilo.

Samtidigt får man inte glömma att vi fortfarande bara talar om maten – en fjärdedel av våra utsläpp. Om vi ska nå FN:s och riksdagens mål måste det till ännu kraftfullare åtgärder inom övriga områden: boende, resor och konsumtion.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter