Din guide till livet på landet

Mina örter

(Här kommer jag löpande att uppdatera vartefter jag odlar och lär känna nya örter.)

När jag ska bestämma mig för vad jag ska odla så går jag nästan enbart på känsla. Går man en starta eget kurs eller söker olika former av bidrag så kan man bli tvungen att börja med marknadsundersökningar och lönsamhetskalkyler. Men jag ägnar mig åt glädjeodling. Jag utgår från vad jag vill odla, vad som är möjligt att odla och vad jag tror på. Min plan är att ha lite större odlingar av de örter jag själv använder till exempel oregano, timjan, körvel etc. Sen har jag lite mindre odlingar av örter jag bara tycker är spännande av olika anledningar. Min personliga ekonomiska teori är att om jag tycker om och använder en ört, så finns det andra som också gör det. Och den blir därmed säljbar. Och om jag hittar en spännande ny bekant bland örterna så kanske andra är lika nyfikna. Har jag fel så får jag så något annat nästa år.

Kvanne (Angelica Archangelica) c/c 75 cm, höjd 70–180 cm, tvåårig, blommar andra året juni-augusti, trivs i sol och halvskugga, vill står fuktigt.
Jag har aldrig smakat kvanne så det här är ren glädjeodling. Bara det latinska namnet väcker mitt odlingsbegär. Lägg sen till att det är en pampig imponerande växt som är en av de äldsta odlade örterna i norden. I tidigmedeltida lagtexter finns regler för kvannehagar. Kvannen är späckad med C-vitamin och de flesta delarna av växten har använts både som medicin och mat. Växer vild i fjällen och har varit en viktig växt för samerna. Bladen kan användas till te eller i pesto, roten har sålts på apotek och ansågs skydda mot pesten. Stjälken användas rå i sallad, kokas eller kanderas och ätas som godis. Kan också användas som brännvinskrydda. Så till knäckfrågan: Hur smakar den? Ingen aning. Ser fram med spänning mot mitt första mål kvanne. Smaken beskrivs i alla fall som ”säregen och svagt parfyrmerad”. Nog för att väcka min nyfikenhet.

Sommarkyndel (Satureja hortensis) c/c 40 cm, höjd 20-30 cm, ettårig, blommar juni-augusti, vill ha sol.
Smaken är lite speciell – aromatisk och lite pepprig. Passar utmärkt till ärter, bönor och linser och till fläsk och lammkött. Perfekt i marinader. Fungerar både som torkad och som färsk örtkrydda.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Maran

Maran är en hönsras som härstammar från Frankrike. Det är en kombinationsras som är känd för att ha exceptionellt fint

Läs mer

Om

Om bloggen: Från Stockholm till vägens slut är en blogg som jag startade när jag flyttade ut till landet. Numera ligger

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter