Om

Annons
Mitt mål är att ta en liten bit av jorden och lämna den i bättre skick än när jag kom hit. Enkelt är det inte alltid, men det går åt rätt håll.
Mitt mål är att ta en liten bit av jorden och lämna den i bättre skick än när jag kom hit. Enkelt är det inte alltid, men det går åt rätt håll.

Om bloggen: Från Stockholm till vägens slut är en mycket lokal nyhetssajt som bevakar händelseutvecklingen på ett gammalt hemman i de sörmländska skogarna utanför Vingåker. Stora nyhetshändelser här handlar om svärmande bin, frusna vattenledningar och hjortarnas härjningar i äppelodlingen. Sen har jag ett pedagogiskt syfte med majoriteten av mina blogginlägg. Vet att ni är många som fantiserar om ett liv på landet och då kan den här bloggen fungera som en reality-check. Livet på landet är inte bara hängmatta, skira gardiner som vajar i sommarvinden och färska grönsaker från egna odlingar. Jag vill berätta om de problem som uppstått och hur jag löst dem. I slutändan är det värt det!

Jag lever numera ett grönt liv på landet och är självbestämmande i mitt eget lilla paradis.
Jag lever numera ett grönt liv på landet och är självbestämmande i mitt eget lilla paradis.

Om mig: Jag har haft många olika faser i mitt liv. I flera år var jag globetrotter och tillbringade mer tid i Asien än i Sverige. Ett tag hade jag för mig att jag skulle doktorera i religionsvetenskap och skrev på en avhandling om meditation. Jag har arbetat som croupier, busschaufför, reseledare med mera. I drygt tjugo år var jag journalist på de stora tidningarna i Göteborg, Stockholm och Nyköping. Nu är jag egenföretagare och lantarbetare.

Om gården: Gården heter Larslund och huset är byggt runt 1850. Jag tittade på många gårdar innan jag valde den här. Mina krav var att det skulle gå att flytta in direkt, det skulle finnas el och vatten och att taket skulle vara i bra skick. Ska man flytta till landet är det viktigt att skaffa sig de bästa förutsättningarna. Gården är på 2,5 ha och efter att jag fällt skogen och återställt gammal åkermark är drygt hälften i odlingsbart skick..

Annons

Biodling är inte särskilt tidskrävande och en bra extrainkomst om man ska flytta till landet.
Biodling är inte särskilt tidskrävande och en bra extrainkomst om man ska flytta till landet.

Om djuren: Jag har delad vårdnad om min hund Pumah och två fd katthemskatter på heltid. Jag har ett antal bisamhällen, flodkräftodling och höns.

Om odlingarna: Ska man försörja sig på små odlingar så får det bli mer arbetsintensiva växter, trädgårdsodling. Jag odlar rabarber och örter samt chili i växthuset. 2017 planterade jag en äppelodling med närmare 200 träd. Jag odlar ekologiskt och följer KRAV:s regler men får inte använda loggan på mina produkter. Certifieringen av odling och förädling skulle kosta mig närmare 10000 kr/år och då måste jag tänka som en företagare och se om jag kan räkna hem den utgiften. Det kan jag inte idag.

Om du vill stödja mitt försök att överleva på landet så prenumerera på bloggen: Fyll i namn och mejladress i spalten till höger – kostar ingenting och du kan sluta när som helst om jag blir tråkig.

Hör gärna av dig med frågor, tips och idéer.

//Anders

Dela gärna
Annons

11 reaktioner till “Om”

 1. Hej Anders!
  Vad mysigt det låter… Heja dej!
  Var ligger din gård? Och varför inte en arbetet-revajvel hos dig…
  Lotta Gustafsson

  1. Absolut, men gärna om ett par årstider… 🙂 Sen ligger gården i Sörmland, utanför Vingåker, så det blir lite resande för GBG-maffian.

 2. Vingåker – det är en bra plats. Jag närapå föddes där, inte riktigt, bara nästan. Familjen flyttade till Fjollträsk p.g.a. min fars arbete. Men sen utvandrade jag till Östergötland, bor i Norrköping. Det var lugnare i Viala, bodde där ett år som vuxen. Lycka till med allt!

  1. Hej Hillevi, kula tt du gillar bloggen. För närvarande har jag inte kvar några maraner. Sålde hela flocken i höstas.

 3. Hej Anders!
  Vi bor i Katrineholms kommun – nästan grannar – och är intresserade av att köpa maran-höns. Stora som små. Just nu har vi bara 1 höna och 1 tupp av blandras. Skulle kunna vara intresserad av annan stor ras, som australorp. Nytt hönshus är byggt, så bra skulle de få det. Vi har dessutom 1 11-årig japansk spets, 1 collie – just född – och 1 katt.
  Är inte så bra på det här med internet -allt går för långsamt här i Björkvik, så snälla Anders ring på vanlig telefon 0155-74912 så vi får veta om Du har något att sälja . Hälsningar Birgitta

 4. Hej!
  jag läste din inlägg om aronia och är mycket intresserad själv att börja med detta.
  Undrar nu hur gick det för dina aronia plantor? Fick du frukt på de eller måste man vänta på de tills nästa sesong?
  Själv flyttade jag från Gbg till Bäckefors och är lyckligt över allt jag kan göra i min blivande trädgård.
  lycka till med dina projekt
  hälsar
  Elzbieta

  1. De flesta av mina aroniaplantor har blivit litetilltufsade av betande hjortar. Men de som är oskadade fick bär redan i år. Inga mängder, men lite i alla fall.

  2. De plantor som klarade sig från hjortarna har fått bär redan i år. Inte många, men det ser lovande ut för nästa år.

 5. Hej Anders! Jag googlade efter tips på serier och läste dina listor med stort intresse innan jag upptäckte att jag befann mig på din sida. Spännande att få veta att du blivit lantbruksföretagare! Lycka till med allt, hälsningar från fd DN-kollegan.

  1. Hej Annika! Det var länge sedan. Skriver ju mest om lantliv numera – men listorna med tv-serier ligger ändå stadigt i topp på statistiken. Hoppas allt är bra med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.