Din guide till livet på landet

Pumah

När lilltjejen var fyra månader hämtade vi henne på Fjällfarmen i Malung.
När lilltjejen var fyra månader hämtade vi henne på Fjällfarmen i Malung.
P4m4
Det var en ansträngande period de första månaderna. Och det tog alldeles för lång tid innan hon blev rumsren. Mobiltelefoner, skor, fjärrkontroller och bh:ar blev en stor utgiftspost när hon fick sina riktiga tänder.
P4M2
På väg hem från Dalarna, Dixi är tryggheten trots att hon var som hon var…
P4m3
Upptäcksfärd i nya hemmet.
Pumah i snön 2007
En Lapsk trivs i snön.
PumahGurra
Pumah på brukshundsklubben i Gustavsberg.

 

 

Pumahvästkusten
Första gången på västkusten.
PÅjobbet
När jag jobbade i Gamla Stan brukade Pumah vara med på jobbet. Hon låg under skrivbordet om det inte kom någon – eller om någon tog fram en smörgås.
Valpar
Den andra februari 2009 blev Pumah stolt mamma till två valpar: Sheila och Sumo. Sheila har flyttat till Tyskland och Sumo (numera Nemo) bor i Stockholm. Pappa var Fjällfarmens Omar.
StoraStockholm
Stora stockholm 2007-12-16: ”Tik av utmärkt typ och proportioner. Vilken synd att hon är ngt blyg i dag. Vackert huvud med kunde ha aningen bättre ögon. Utmärkt bröstkorg & benstomme. Välvinklad bak. Hon rör sig bra med vill inte riktigt. Hon har mycket kvalitéer & hoppas hon blir lite öppnare med temperamentet med tiden.” Ukl kv1 Kk1 – Efteråt sa domaren att det blivit klar ck om hon inte varit så försiktig.
Utslagna
Tillsammans med ”storasyster” Dixi, som inte alltid var snäll mot andra hundar. Hon accepterade Pumah till slut – så länge hon inte gjorde något dumt.
Valparna8v
Pumans sista stund med valparna. När vi gick ut hoppade hon glatt in i bilen och såg sig aldrig om.
VArg
Det märks att hon är släkt med vargen, särskilt när hon hittat en bra pinne.
Valpkurs
Lilltjejen på valpkurs.

 

Emellanåt var hon väldigt duktig, som på valpkurs med husse.
Kursvecka på Grövelsjöns fjällstation. Var annars ska man åka med en Lapsk vallhund.
Den hopfällbara tygburen är fortfarande en favorit i bilen. När hon var ett halvår lärde hon sig hur man öppnar blixtlåset och nu gillar hon att kunna sticka upp huvudet ur burtaket för att titta på omgivningarna.
Den andra februari 2009 blev Pumah stolt mamma till två valpar: Sheila och Sumo. Sheila har flyttat till Tyskland och Sumo (numera Nemo) bor i Stockholm. Pappa var Fjällfarmens Omar.
Sheila och Nemo, några veckor gamla.
Utslagen Nemo, roligt med valpar – full fart tills de plöstligt ramlar ihop och somnar.
Pumah är helt ointresserad av djur bakom galler.
På jägareförbundets eftersöksutbildning. Fantastiskt rolig kurs med osnitslade spår, dygnsgamla spår och spår där man försökt lura föraren med snitslar. Man fick lära sig att lita på hunden. Och vi blev registrerat eftersöksekipage.
Utställning i Norrköping 20070610: 51 cm, trevligt temperament, Mkt bra proportioner, fint tikhuvud mkt bra öron, ögon, nos och bett, bra hals, lite mjuk i ryggen, bra svans, utm bröstkorg, välställda ben. Rör sig m bra steg. Ej i bästa päls. Junkl Kv1 Kk1 Hp
När jag jobbade i Gamla Stan hade jag förmånen att få ha hund på jobbet. Pumah hade sitt tillhåll under skrivbordet och kom ut när det ringde på dörren – eller om någon började äta vid sin arbetsplats. Hon är en mästare på att tigga, bara sitter och tittar utan att föra oväsen. Steg två är att lägga huvudet i knät på den som äter, då smälter de flesta.
Plastpåsar var livsfarliga när Pumah var ung – däremot hade hon inga problem med att vara med på båtvarvet. Fladdrande pressenningar och rörliga bryggor var hon helt oberörd inför. Jag hade med henne på skjutbanan och hon brydde sig inte om smällandet – däremot blev hon skräckslagen när en av skyttarna tog fram en plastpåse med smörgåsar. DÅ bestämde jag mig för att söka hjälp. ”Lyckliga hundar” på Ingarö kom med massa bra tips och numera är det bara sopbilen som hon inte gillar. Det kan jag leva med.
Hon har alltid varit försiktig av sig. Och väldigt känslig för hur man introducerar nya saker för henne. Hon blev alldeles vild när vi försökte läsa av hennes chip första gången och plastpåsar var länge livsfarliga. (Lite jobbigt när man varit och handlat och skulle hålla både kassar och hund…) Men är man själv oberörd är hon det också – att börja cykla med henne var bara att hoppa upp och trampa iväg. Att som här gå över ett färist var heller inga problem – hon bara följer med. Men försök inte smyga upp på henne med något nytt föremål.
Väntan på inkallning. När båda hundarna var i livet tränade jag Pumah att komma in på min högersida, så jag kunde kalla in båda hundarna samtidigt. Men Dixi måste vara först – försökte Pumah springa om så fick hon sig ett tjyvnyp.
Världens finaste Pumah!
Världens finaste Pumah!
Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Maran

Maran är en hönsras som härstammar från Frankrike. Det är en kombinationsras som är känd för att ha exceptionellt fint

Läs mer

Om

Om bloggen: Från Stockholm till vägens slut är en blogg som jag startade när jag flyttade ut till landet. Numera ligger

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter