Din guide till livet på landet

Beskärning av äppelträd på vintern

Man får vara rejält påbyltad när man ska jobba ute just nu och jag kan inte beskära äppelträd med handskar på – så det får bli korta men intensiva arbetspass.
Man får vara rejält påbyltad när man ska jobba ute just nu och jag kan inte beskära äppelträd med handskar på – så det får bli korta men intensiva arbetspass.

JAS-perioden är den tid då träden är tåligast mot beskärning. Men äppelträd är tuffa, och ska man forma unga träd så är vårvintern en utmärkt tid. Beskärning på vintern stimulerar tillväxten.

Jag har nu börjat beskära mina rådjursätna äppelträd. Först tog jag itu med Åkerö. Mina Åkerö sitter på en ganska starkväxande grundstam (Mm106) och det är meningen att de ska bli kronträd. Alltså äppelträd som ser ut som äppelträd brukar.

Den enda beskärning det här trädet fått är av rådjur och hjortar. Se spåren i snön.
Den enda beskärning det här trädet fått är av rådjur och hjortar. Se spåren i snön.

Det finns gott om specialister på trädbeskärning men eftersom jag är självhushållande så är det gör-det-själv som gäller. Till hjälp har jag haft Beskärningsboken och i slutändan är det inte hjärnkirurgi. De fel jag eventuellt gör kommer knappast att döda trädet. Så jag gör så gott jag kan och lär av misstagen.

Jag planterade äppelträden förra våren och de har fått en säsong utan beskärning på sig för etableringen. Nu är det dags att börja forma träden som jag vill ha dem. Då har jag satt upp ett mål för hur de ska se ut när jag är klar och så klipper jag efter det.

Här är jag nästan färdig med beskärningen. Som ni ser har jag gått ganska hårt åt det – förhoppningsvis blir det bra.

Det färdigbeskurna trädet ska ha tre till fyra friska grenar som pekar åt olika håll. Grenarna ska helst gå vinkelrätt rakt ut från stammen, då blir de starka. Dessutom ska jag välja ut vad som ska bli toppen på trädet och klippa ner de skott och grenar som konkurrerar. Slutligen ska både topp och grenar skäras ner något.

De grenar jag tar bort klipps av precis utanför grenkragen. Och när jag kortar av grenar klipper jag precis ovanför ett skott, grenen kommer att fortsätta växa på den sida som skottet sitter. På så sätt kan man styra trädet.

Det är grundtankarna för min beskärning. I praktiken tar jag fler hänsyn. Väljer till exempel först bort grenar som sitter lågt eftersom de kommer att störa gräsklippningen. Sen tar jag bort eventuellt döda grenar och såna som är svårt ätna av odjuren. Att hela tiden ha en bild av det färdiga trädet i huvudet är till stor hjälp.

Det bortklippta riset sparar jag som ympris. I maj räknar jag med att försöka ympa de träd som klarat angreppen dåligt och till dess förvaras riset i kylskåpet. I maj ska jag skriva ett inlägg om hur jag ympar.

Här är mina samling av ympris från Åkerö. Bara friska grenar. Nu får de vila i kylskåpet till det är dags för ympning. Viktigt att skriva vilken sort det är för snart får Åkerö sällskap av Katja, Rubinola och Santana.
Här är mina samling av ympris från Åkerö. Bara friska grenar. Nu får de vila i kylskåpet till det är dags för ympning. Viktigt att skriva vilken sort det är för snart får Åkerö sällskap av Katja, Rubinola och Santana.

 

SparaSpara

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter