En vanlig myt är att man inte ska beskära blåbär. Men vill man ha kvar buskarna länge och få bra skörd ska man inte glömma bort dem. Och blåbär ska beskäras nu.
De flesta amerikanska blåbär klarar sig med en lättare beskärning genom att man tar bort de äldsta grenarna varje år. Jag brukar börja med att ta bort alla döda och frostskadade grenar och sen de skott som kryper längs marken.
Följ den här bloggen på Facebook. Fler tips, nyheter och filmer om livet på landet.
En del odlare beskär buskarna kraftigt och tar bort en tredjedel varje år. Det resulterar i större bär, längre årsskott och tidigare skörd. Nackdelen är att man får färre bär – så det är en avvägning man själv får göra.
När busken blivit tio till tolv år kan det vara dags för en föryngring. Man skär då ner hela busken till 40–50 centimeters höjd. Blåbär återhämtar sig snabbt efter en sådan beskärning om busken är väl etablerad. Och eftersom amerikanska blåbär kan vara produktiva i 40–60 år är det något man bör överväga.
Lämnar man busken utan beskärning så kommer skördarna att bli mindre än vad de kunnat bli.
När man beskär blåbär är det viktigt att aldrig göra det när det finns blad. Blåbär ska beskäras på senvintern eftersom de är känsliga för vissnesjuka. På blåbär är det oftast svampen Botryosphaeria dothidea som orsakar vissnesjuka. Svampen täpper igen ledningsbanorna och får bladen att vissna, ofta utan att de ramlar av. En buske som inte beskärs kan vara helt död på en eller två säsonger. Därför är det viktigt att ta bort alla döda och frostskadade grenar.
Blåbär ska beskäras.