Dags för nyodling

Annons
Dela gärna
För ett år sedan gallrade jag skogen, men förutsättningarna ändras och nu ska den bort.
För ett år sedan gallrade jag skogen, men förutsättningarna ändras och nu ska den bort.

Nu ska skogen bort och marken bli nyodling. Förhoppningsvis kommer de att ta den de närmaste veckorna. Virket  tar de nästan direkt men sen kommer Groten att bli liggande. Så på måndag ska jag träffa skogsbolaget och bestämma var allt ska läggas.

Har pratat med både länsstyrelsen och Skogsstyrelsen och de har inga invändningar. Så nu kan jag börja planera för steg två, att bryta alla stubbarna. Har varit i kontakt med två företag: ett som fräser stubbarna en och en och de gissade att kostnaden skulle hamna runt 70′. En annan kille som har en nyodlingsfräs trodde det skulle kosta mindre än halva den summan. Problemet för nyodlingsfräsen är att den inte gilla stenig mark. Och i min gamla moränlera finns det risk att en eller annan obehaglig överraskning trängt upp från underjorden sen marken stenröjdes sist.

Har ju stengärdsgårdarna och ett par rejäla stenrösen som bevis på 1800-talets odlarmödor. Ska kolla med det närliggande schakt&gräv-företaget också. Kan bli billigare att röja marken Old school. Fast inte så Old school att jag kommer att försöka ta stubbarna själv. Enstaka stubbar har varit rätt roliga att ta med traktorn – med här rör det sig kanske om 1000. Då börjar det likna ett arbete.

Annons

Men om allt går som det ska hoppas jag kunna göra provtagningar och sedan så marken redan den här säsongen. Och då har jag en odlingsyta som nog kan bli lönsam.

Här har jag sammanfattat hela projekt nyodling.

Nyodling 1; Skogen såld

Annons

2 reaktioner till “Dags för nyodling”

 1. Måste börja med att jag gillar din blogg starkt!
  All cred för att riva ner granskog för nyodling, mer sånt behövs i det igenväxta Sverige!
  Hur stor är ytan du ska nyodla? Vad ska du odla? Borde inte avverkningen betala för nyodlingen?
  Hörs
  //Nils

  1. Det blir en hektar totalt, men bara hälften består av riktig skog. Det kommer att bli gröngödsling första säsongen för att börja få bruk på marken. Eftersom skogen bara är drygt 25 år gammal får jag inte så mycket för den. Blir drygt 100 m3 massaved och med de låga priser just nu så går jag inte särskilt mycket plus. Ska ta in offerter från några fler men det kommer ändå att kosta en del. Räknar med att få igen pengarna längre fram,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.