Odlingsplaner för 2014 – nu blir det gröngödsling

I år det det framförallt gröngödsling som gäller. Men jag kan inte låta bli att komma igång med mina kommersiella odlingar.

Tio kilo gul sötväppling och lika mycket rödklöver. Då kommer både jorden och bina att bli glada till sommaren.
Gröngödsling på påse. Tio kilo gul sötväppling och lika mycket rödklöver. Då kommer både jorden och bina att bli glada till sommaren.

Större delen av fälten kommer att så med sötväppling och rödklöver. Båda är utmärkt gröngödsling: kvävefixerande, djuprotade och får stor grönmassa. När jag plöjer ner dem nästa vår kommer jag att ha riktigt bra fart på marken. Dessutom är sötväpplingen en alldeles utmärkt biväxt. (Rödklövern har också bra med nektar men passar bättre för insekter med längre tunga än mina små italienare.)

Men som sagt – jag är lite för otålig för att invänta gröngödslingen. Därför planerar jag att sätta några hundra rabarberplantor på de skuggiga delarna av fältet. Planterar dem i rader på markduk och lämnar en meterbred remsa mellan varje dubbelrad. I remsorna ska jag så vitklöver som också är kvävefixerande.

Dessutom blir det några hundra kvadratmeter med ringblomma och kamomill. Måste ha lite grödor för avsalu också. Gröngödsling är nog bra, men det är svårt att ha tålamod ännu ett år.

På skuggfältet nedanför dammen blir det kanske hundra kvanneplantor. Hoppas mina färska från som jag plockade i Östersund ger bättre resultat än de jag köpte förra säsongen.

Har ytterligare lite planer – men det får bli en överraskning.

4 reaktioner till “Odlingsplaner för 2014 – nu blir det gröngödsling”

    1. Tanken är att jag med tiden ska kunna försörja mig på gården och då är rabarberna en del av planen.

        1. Sälja en mindre del direkt på våren men merparten kommer jag att frysa inför vinterns produktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.