Sticklingar förberedda

Har bestämt mig för att utöka beståndet av salix. Alla sorter som sälg, pil och vide är viktiga för bina eftersom de är bland de första växterna som blommar på våren. Så nu har jag varit ute och samlat sticklingar.

Helst ska man ta sticklingar av hanplantor – de som har gult frömjöl i blommorna – eftersom de producerar både nektar och pollen. Men så här års är det inte lätt att skilja plantorna åt. Så jag kommer nog att ta en ny runda med sekatören när blomningen är igång.

Långa sticklingar

En bunt med sticklingar från pil väntar på våren. För att de inte ska torka ut har jag grävt ner dem i snön.
En bunt med sticklingar från pil väntar på våren. För att de inte ska torka ut har jag grävt ner dem i snön.

Salix är en av de växter som är lättast att föröka med sticklingar. I princip kan man sätta dem när som helst på året men att klippa på vintern och plantera på våren är säkrast. Jag klippte mina sticklingar från en gammal pil som står nedanför växthuset. Det var drygt meterlånga årsskott från ovansidan av ett gammalt snöbrott från förra vintern. Salix har massor av livskraft och pilen skjuter nya skott från varenda avbruten gren så länge det finns någon kontakt med rötterna. Klippte sedan ner sticklingarna till ungefär 40 cm längd. Nu får de ligga till sig i snön för att inte torka ut.

Hönsmat

Gjorde att försök att skapa en liten hydda av sticklingar för hönsen i somras. Och visst grodde de. Det kom nya skott från nästan alla sticklingar. Tyvärr var hönsen mycket intresserade av vart enda blad som slog ut så de fick aldrig någon riktig chans. Men vem vet – de kanske tar fart till våren igen. Annars är det bara att göra ett nytt försök och kanske inhägna det den här gången.

Biskärm av salix

Jag planerar att sätta mina sticklingar som en skärm för bina. Eftersom stigen runt dammen passerar förbi kuporna så blir det mindre provocerande om det finns en liten skärm för eventuella vandrare att gömma sig bakom. Inte för att mina bin är över sig aggressiva men det kommer att ge mig lite friare tyglar att placera ut nya kupor om jag inte behöver bekymra mig över skyddsområden.

6 reaktioner till “Sticklingar förberedda”

    1. Har funderat på det. Vet inte riktigt hur jag ska få det snyggt bara. Har sett många avskräckande exempel.. Sen utgår jag från relativt korta sticklingar, men jag kan ju alltid väva ihop dem när de blir längre.

        1. Det ser hyfsat görligt ut på bilderna. Men jag är lite orolig för hur det ser ut om hälften av sticklingarna dör. Svårare att ersätta när de är inflätade.

  1. Hej. Jag kunde inte klura ut NÄR du tog sticklingar från salix? Jag har en massa sticklingar i en stor hink och mpha har redan utvecklat rötter. Kan man sticka ner dem i jorden redan nu i höst?

    1. Jag tog mina på vintern men de ska gå att ta året runt. Tror det är bäst att sätta i jorden på våren men hösten fungerar också. Finns massor av livskraft i salixen MEN glöm inte att vattna. Torkar de ut så dör de. Det har jag missat flera gånger…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.