Kan man räta upp ett träd?

Mellan tallen och björken står enen. Men den verkar föredra att hängs ut över vägen.
Mellan tallen och björken står enen. Men den verkar föredra att hängs ut över vägen.

Jag har ett litet problemträd nere vid äppelodlingen. En fyra meter hög en som bestämt sig för att luta ut över vägen. Nu är trafiken inte särskilt intensiv men jag ser det som en tidsfråga innan någon timmerbil tar den med sig.

Dessutom lutar enen mot stängslet och gör det omöjligt att sträcka stängseltrådarna ordentligt. Så frågan är om det går att räta upp ett mindre träd. Jag har redan tidigare stöttat upp den för att hålla vägen någorlunda fri, men den verkar inte ha fattat vinken.

Med hjälp av en spakvinsch fick jag upp trädet så det står hyfsat rakt. Men det är stora krafter i rörelse. Så att fästa den vid en stolpe kommer knappast att gör någon skillnad.
Med hjälp av en spakvinsch fick jag upp trädet så det står hyfsat rakt. Men det är stora krafter i rörelse. Så att fästa den vid en stolpe kommer knappast att gör någon skillnad.

Idag tog jag till det lite grövre artilleriet och vinschade upp trädet så det fick en mer upprätt och respektabel hållning. Ska bara försöka hitta något sätt att behålla det i den positionen.

Hade det varit en gran eller ännu hellre en asp så hade det inte varit något problem. Men vissa träd har jag en särskild känsla för. Som ädellövträd, fruktträd – och en. Därför vill jag göra ett försök att ha den kvar.

När enen är uppspänd går det hyfsat bra att sträcka upp stängslet.
När enen är uppspänd går det hyfsat bra att sträcka upp stängslet.

Med motorsågen skulle det här kunna lösas på några minuter men jag har bara något tiotal enar på gården och sätter därför bevarandetanken först. Men om jag inte hittar någon lösning så får det bli väldoftande smörknivar av den.

Hur som helst är jag tacksam för förslag. Kan man lära en gammal en att stå?

 

6 reaktioner till “Kan man räta upp ett träd?”

  1. Har rättat upp ett antal Enar. Drog upp Dempsey plats pö om pö med spännband. Det fungerar men det går inte fort. Trädet måste få tid att växa sig fast på nytt. Så det är ett projekt över några år. Tänk även på att inte strypa trädet.

  2. Hej Anders!
    För många år sedan när jag köpte ett hus så fanns det ett mycket lutande äppelträd på tomten, det var ett Aroma med jättefina äpplen så därför ville jag försöka behålla det. Jag gjorde som du och fäste en vinsch runt stammen, när trädet sedan var lite i spänn så grävde jag runt rötterna och lossade på de rätter åt det håll som trädet lutade åt. Allt eftersom jag grävde spände jag vinschen ytterligare och tillslut så stod trädet rakt. Sedan placerade jag lite stenar under de största rötterna på trädet så att det inte kunde luta sig tillbaka igen. Jag vattnade massor och fyllde sedan tillbaka jorden. För att stadga upp trädet innan det växt fast ordentligt igen placerades ett spännband mellan detta träd och ett annat träd i närheten. Trädet växte sedan rakt och jag var nöjd. Om detta fungerar på din en vet jag inte, en del ensorter har ju ett liggande växtsätt och då kan det nog vara svårare. Men jag gillar ditt vårdande tankesätt, förr i tiden så trodde man att enen skyddade mot pest och andra sjukdomar så man hade dem till och med som vårdträd. Lycka till, jag hoppas du får ordning på den envisa enen.

    1. Hej Sanna, tack för din utmärkta beskrivning. Mitt misstag hittills är att jag bara spänt utan att gräva fram rötterna. Blir nog betydligt enklare med din metod. //Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.