Nyodling VIIII: Täckdikning

Annons
Dela gärna
När grävmaskinen var här passade jag på att rensa dikena runt den blivande åkern och gräva ut för täckdikning. Ska lägga ner rör här så att jag förhoppningsvis blir av med några surhålor.
När grävmaskinen var här passade jag på att rensa dikena runt den blivande åkern och gräva ut för täckdikning. Ska lägga ner rör här så att jag förhoppningsvis blir av med några surhålor.

När jag ända hade grävaren här i höstas passade jag på att gräva blivande täckdike över fältet. Tanken är att bli av med några gamla surhålor.

Fick rådet att lämna dem öppna ett tag för att marken skulle dra ut bättre, men nu börjar det bli dags att lägga ner rör. Finns flera alternativ. Bland annat 250 meters rullar med dräneringsrör – men de är lite svårhanterliga utan maskin. När vi grävde hittade vi några strängar med sten i marken – så gjorde man förr.

Hopkopplingsbara rör

Så det kommer att bli hopkopplingsbara rör i fyrameterslängder. Kommer att behöva ungefär hundra meter så det blir ett par tusen. Men lika bra att göra ett ordentligt täckdike från början.

Annons

Har inte bestämt mig för hur noggrann jag ska vara. Om man ska göra ett täckdike enligt alla konstens regler ska det ligga markduk underst, sen rör och sen tvättat grus. Slutligen viker man ihop duken över gruset och skottar igen diket med matjord.

Dyrt och omständigt

Känner att det nog kommer att bli ett täckdike enligt alla konstens regler. Dyrare och omständligare. Men det blir knappast billigare om jag tvingas göra om det om fem år för att de slammat igen.

Behöver också fundera lite över dikesögat – där röret kommer ut i diket. Det är den känsligaste punkten på hela systemet. Ska höra med rörsäljaren. Troligtvis blir det ett kraftigare rör sista biten. Med galler så inte sorkar och grodor kryper in och saboterar min avvattning.

Här har jag sammanfattat hela projekt nyodling.

Nyodling X: Skogen harvad

 

Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.