Det är lätt att göra majonäs

Hemgjord majonäs – om färgen ser ut som currymajonäs så skyller jag på hönorna. Nu när det går ute hela dagarna är gulorna extremt gula.
Hemgjord majonäs – om färgen ser ut som currymajonäs så skyller jag på hönorna. Nu när det går ute hela dagarna är gulorna extremt gula.

Det tog lång tid innan jag vågade göra min första majonäs. Fick för mig att det var avancerad kokkonst reserverad för proffskockar – så fel jag hade. Och med egna höns får man ytterligare användning för äggen.

Receptet är enkelt:
2 äggulor
2 tsk Dijonsenap

2 msk vinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
3 dl rapsolja (går med andra oljor också, men jag föredrar lokalproducerat)

Ta fram alla ingredienserna ett par timmar innan så de håller samma temperatur. Häll allt utom oljan i ett litermått och mixa ihop det med en mixerstav. Sen är det bara att börja droppa i oljan samtidigt som du kör mixerstaven.  Droppvis i början – sen kan man hälla lite fortare. Klart på ett par minuter.

Avsluta med att smaka av med salt och peppar.

Mixerstav gör majonnästillverkningen enkel – vill du vispa för hand så gör det. Men det är ingen som kommer att märka skillnaden. Däremot märks det att den är hemgjord..
Mixerstav gör majonnästillverkningen enkel – vill du vispa för hand så gör det. Men det är ingen som kommer att märka skillnaden. Däremot märks det att den är hemgjord..

Jag har aldrig misslyckats när jag använt mixerstav. Det finns de som anser att majonäs ska vispas för hand – men jag utmanar er att upptäcka skillnaden i en blindtest… För mig är det som att säga att äggvita måste handvispas, sockerkaka måste handblandas och all tvätt måste tvättas för hand. Med andra ord opraktiskt.

När man snabbt lärt sig grunden för en majonäs går det att variera i det oändliga: chilimajonäs – krydda med chili, aioli – mixa ner några pressade vitlöksklyftor, currymajonäs – krydda med curry etc etc

När majonäsen är klar håller den sig ett par veckor i kylskåp. Och när man väl provat sig fram till en egen favoritkryddning finns det inte längre någon anledning att köpa majonäs. Särskilt som det mesta som säljs är mer kemiska produkter än äkta majonäs – oavsett vad de påstår på förpackningen.

Men äggvitorna då? Här förfars inget. Jag diskar litermåtten och mixern – sen blir det maräng. Men jag skulle gärna vilja ha fler tips på vad man kan göra med äggvita.

4 reaktioner till “Det är lätt att göra majonäs”

 1. Mums med majonäs! Lärde mig härom året en version av majonäs ifrån en kock som även är spanjor(han äter aioli till alla maträtter)

  Ta fram mixerstaven + den höga tillhörande bunken. Knäck i ett ägg som får bli rumstempererat, häll i olja, brukar bli bäst med knappt 3 deciliter.
  Ha i smaksättning(kan iofs göras efteråt)
  Sätt mixerstaven över äggulan och kör. Lyft sakta uppåt när det börjar bildas majonäs i botten.

  Den här majonäsen görs alltså på hela ägget och blir inte lika fint gul som den vanliga, men är god ändå 🙂

  När man har gjort det några gånger tar det ca 10-15 sekunder att göra en sats.

  Testa den iaf! Så får du väl göra ett blindtest sen 🙂

  Mvh Jesper

 2. Men då blir det ju inga maränger 😮 Själv slår jag för hand, just eftersom det inte blir någon skillnad och man slipper plocka fram mixerstaven. Min svägerska tittade helt oförstående på mig när jag föreslog att hon skulle sluta köpa smörjan på tub och göra själv.

 3. Jag brukar steka äggvitor och lägga på smörgås med kaviar eller sill eller anjovis, godast blir det på mörkt bröd.

  /mimmi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.