Det tog lång tid innan jag vågade göra min första majonäs. Fick för mig att det var avancerad kokkonst reserverad för proffskockar – så fel jag hade. Och med egna höns får man ytterligare användning för äggen.
Receptet är enkelt:
2 äggulor
2 tsk Dijonsenap
2 msk vinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
3 dl rapsolja (går med andra oljor också, men jag föredrar lokalproducerat)
Ta fram alla ingredienserna ett par timmar innan så de håller samma temperatur. Häll allt utom oljan i ett litermått och mixa ihop det med en mixerstav. Sen är det bara att börja droppa i oljan samtidigt som du kör mixerstaven. Droppvis i början – sen kan man hälla lite fortare. Klart på ett par minuter.
Avsluta med att smaka av med salt och peppar.
Jag har aldrig misslyckats när jag använt mixerstav. Det finns de som anser att majonäs ska vispas för hand – men jag utmanar er att upptäcka skillnaden i en blindtest… För mig är det som att säga att äggvita måste handvispas, sockerkaka måste handblandas och all tvätt måste tvättas för hand. Med andra ord opraktiskt.
När man snabbt lärt sig grunden för en majonäs går det att variera i det oändliga: chilimajonäs – krydda med chili, aioli – mixa ner några pressade vitlöksklyftor, currymajonäs – krydda med curry etc etc
När majonäsen är klar håller den sig ett par veckor i kylskåp. Och när man väl provat sig fram till en egen favoritkryddning finns det inte längre någon anledning att köpa majonäs. Särskilt som det mesta som säljs är mer kemiska produkter än äkta majonäs – oavsett vad de påstår på förpackningen.
Men äggvitorna då? Här förfars inget. Jag diskar litermåtten och mixern – sen blir det maräng. Men jag skulle gärna vilja ha fler tips på vad man kan göra med äggvita.