Planera en stor trädgård

Gården börjar långsamt bli som jag vill ha de. För varje år kommer jag närmare min drömbild.
Gården börjar långsamt bli som jag vill ha de. För varje år kommer jag närmare min drömbild.

Jag brukar säga att jag har en mycket liten gård – eller en mycket stor trädgård. 2,5 hektar är lika med 25000 kvadratmeter, så ytorna finns. Men vad ska man göra?

Med en så här stor trädgård finns det utrymme för att göra praktiskt taget allt man kan drömma om. Odling, träd, trädgårdsdamm med mera. Men som med allt här i världen är det tid och pengar som sätter begränsningarna.

Det första jag gjorde när jag kom hit var att röja fram att litet trädgårdsland där jag planterade potatis och gurka. Måttliga ambitioner kan tyckas, men jag hade ändå en plan för helheten.

Jag har också fått den damm jag ville ha, passade på när jag ändå hade en grävare på gården. Annars kostar framkörningen en hel del.
Jag har också fått den damm jag ville ha, passade på när jag ändå hade en grävare på gården. Annars kostar framkörningen en hel del.

Jag ville ha en damm och jag ville ha ytor för odling. Ett tag funderade jag på att anlita en trädgårdsarkitekt. Men jag fann flera nackdelar med den lösningen. För det första är det dyrt, sen skulle det ta lång tid att förklara allt jag ville göra, särskilt som jag själv inte var helt säker. För det tredje så skulle det bli dyrt igen, eftersom många arkitekter vill lämna en färdig trägård efter sig tar de in maskiner, köper färdiga plantor med mera.

Nu ska jag inte kritisera trädgårdsarkitekter – men i mitt fall kändes det inte rätt. Planeringen och möjligheterna är det som jag tycker är roligt.

Genom att fräsa längs med raderna håller jag jorden öppen och äppelträden kan växa utan större konkurrens från ogräs.
Äppelodlingen kom på plats förra året och planen nu är yay expandera den med fruktträd av fler sorter efter hand.

Jag är fortfarande långt ifrån färdig med mina visioner. Många projekt är långsiktiga. Det har till exempel tagit tre år att förvandla en granskog till gräsmatta. Gräsmattan är inte slutmålet men jag ser den som en platshållare för framtid odlingar.

Lämnar man marken åt sig själv växer den snart igen. Därför har jag delat in gården i olika zoner. Dammen med omgivningar är en zon, det jag kallar skuggfältet är en annan, parken är området närmast huset etc etc På så sätt kan jag ägna mig åt ett område i taget.

Vissa jobb gör bättre med maskiner. Jag har brutit en hel del stubbar, men att bryta tusen skulle betyda att det blev min huvudsakliga sysselsättning de närmaste åren.
Vissa jobb gör bättre med maskiner. Jag har brutit en hel del stubbar, men att bryta tusen skulle betyda att det blev min huvudsakliga sysselsättning de närmaste åren.

Vissa delar har bara krävt mindre insatser än så länge. Det som var skog tidigare har till exempel haft gröngödsling i två år.

Sen behövs det maskiner ibland. En liten trädgård kan man gräva för hand, men det spar både tid och pengar att plöja ett fält istället. Har man inte utrustning så kan man alltid hyra in en granne.

Så min plan har varit i flera steg:

 1. Skaffa en långsiktig plan över vad du vill göra med marken.
 2. Vänta ett år så du ser hur din trädgård ser ut under alla årstider.
 3. Ta itu med de riktigt stora projekten först.
 4. Var beredd att tänka om och anpassa dig efter verkligheten.
 5. Glöm inte att ta det lugnt och njuta av det du har emellanåt.

För mig är det ständigt den sista punkten jag har svårt för. Det finns alltid mycket att göra.

Jag har kommit en bit på väg, men glädjen med en stor trädgård är att man aldrig blir färdig. ständigt nya projekt.
Jag har kommit en bit på väg, men glädjen med en stor trädgård är att man aldrig blir färdig. ständigt nya projekt.

 

8 reaktioner till “Planera en stor trädgård”

 1. Det är skillnad mot min lilla odlingslott på 40 kvm. Men det räcker så bra för mig. Skulle inte kunna tänka mig att ha en stor gård på landet även om jag vore ung. Men jag tycker det är intressant att läsa det du skriver. Inte minst punkt 5 i din plan är väldigt viktig. Jag försöker njuta och bara sitta och lyssna på fåglarnas kvitter och insekternas surrande mellan spadtagen, för även en liten odling kräver en del arbete.
  Ha det så bra!
  Birgitta

 2. Om du har nån solig plats med sandblandad jord rekommenderar jag varmt havtorn, eller kanske du redan har det? De har kryprötter och brer ut sig med tiden och det behövs både han och honplantor. Sköter i princip sig själv och ger allra godaste bären på hösten om inte fåglarna hinner skörda före förstås.

  1. Jag har faktiskt blivit avrådd från havtorn. Det mesta jag odlar använder jag i mina egna produkter och havtorn är notoriskt svårplockade. Känner några som odlar i större skala och de har specialfrysar för att kunna få loss bären effektivt. Så havtorn kommer ganska långt ner på min lista just nu. 🙂

 3. Så jag borde kanske blocka fram mina vilstolar som jag renoverade för typ 15 år sedan (sånna där ihopfällbara med ”markistyg” ) som jag knappt suttit i?

 4. Eftersom jag också har en stor trädgård, vilket passar mej rätt så bra,det tar lång tid innan man är tillbaka och jobbar på samma ställe, det känns alltid nytt! Skulle troligen tappa intresset om jag skulle rensa/plantera/kantskära samma rabatt ofta. Vill lägga till några punkter på din lista 6. Acceptera att det inte är tipp topp på alla ställen samtidigt. 7. Prioritera plantering av träd. 8. Man måste inte ha en plan över hela trädgården, låt det ena ge det andra.
  9. Tänk på siktlinjerna och utgå ifrån dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.