Jag är trött på att vara gnällig lantbo

Jag vet att det är en omväg – men de tar redan extra betalt för att köra hit. Önskar bara att transportföretagen höll vad de lovade.
Jag vet att det är en omväg – men de tar redan extra betalt för att köra hit. Önskar bara att transportföretagen höll vad de lovade.

Vi lantbor är ett gnälligt släkte. Ibland har vi mage att förvänta oss att en del saker ska fungera även utanför städerna. Och ibland räknar vi med att löften ska hållas – även av transportföretagen.

Det råder fri konkurrens i transportbranschen och på pappret ser det bra ut. De levererar i hela världen. Emellanåt även till mig. Idag fick jag ett samtal från Schenker som meddelade att den leverans jag bokat till början av den här veckan kommer på fredag. Då blev jag lite lantligt gnällig eftersom det innebär flera förlorade dagar i produktionen. Plus att jag suttit hemma och väntat på leveransen i två dagar.

Nu är det inte bara Schenker som är opålitliga. Jag har till exempel ett fraktavtal med DHL. Jag bokar frakt till dagen efter. Dagen efter får jag ett mejl där de flyttat fram hämtningen till veckan efter. Och där föll möjligheten att driva webbutik från gården. Nu står det antagligen i det finstilta att ”hämtning sker när vi råkar ha vägarna förbi”. Men eftersom det är avgörande för min verksamhet tycker jag att det borde framgått lite tydligare.

Jag har ett mycket litet företag och i största utsträckning levererar jag själv – för att jag går att lita på.
Jag har ett mycket litet företag och i största utsträckning levererar jag själv – för att jag går att lita på.

I våras gjorde jag en beställning via UPS. På måndagen fick jag besked om att leveransen kommer på torsdag. På torsdagsmorgonen ett sms: Idag kommer leveransen – se till att vara hemma. Klockan tre på eftermiddagen ett telefonsamtal: Vi kommer i morgon – kan du möta oss i närmaste stad?

När jag flyttade till landet var jag medveten om att servicegraden var lägre och att bara skatter och avgifter skulle hålla sig på samma nivå. Men jag hoppades att avtal skulle hållas – Pacta sund servanda.

Ge mig tydliga förutsättningar: ”Vi levererar till hela världen – och ibland till er på landsbygden” så vet jag vad som gäller. Allt företagande är beroende av att logistiken fungerar. När det gäller PostNord så har jag redan strukit dem ur kalkylerna men nu vill jag hitta något transportföretag som går att lita på.  Det finns så mycket annat att gnälla över.

 

6 reaktioner till “Jag är trött på att vara gnällig lantbo”

  1. Det fungerar väldigt dåligt i Stockholm också. Det är en djungel och de verkar göra det som passar dem bäst. Det enda om fungerar är Apotea där en ung man kommer hem med paketet och ringer på dörren. Varför kan inte alla vara så?

  2. Det känns igen. Postnord (Bring) tycker att det var magstarkt av mig att arbeta på tisdagar när de kör för mig. (Fast de kirrar det faktiskt till en annan dag om man harklar sig lite). DHL hittar inte, Shenker kör med för stor bil för min väg.

  3. Ibland tror jag att Örnsköldsvik förmodas befinnas bortom all ära, respekt, redbarhet och farbara vägar, trots att här finns både järnväg och flygplats, med ca 7 avgångar både söder-och norrut. Ett ex:Jag tog en billig provprenumeration på SvD, tre veckor för endast 25 kr. Fredag, lördag söndag och måndag levereras ingen post av PostNord. På tisdag erhåller jag då 5 dagstidningar! Att läsa. Skäl: fredag utdelas endast post i kuvertformat och måndag används till att enbart sortera reklam samt utdelning. Lördag och söndag sker ingen postutdelning.

    1. Det är skälet till att jag inte längre har papperstidning. Om och när den väl dyker upp är det gamla nyheter. När jag bodde i lägenhet däremot så gillade jag att ha en färsk tidning på hallgolvet när jag vaknade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.