Din guide till livet på landet

Bra böcker för hängmattan

Sidan innehåller annonslänkar

För mig är skönlitteratur ett nyttigt sätt att förstå alternativa sätt att tänka och handla.
För mig är skönlitteratur ett nyttigt sätt att förstå alternativa sätt att tänka och handla.

Bra böcker för hängmattan

Här är några av mina favoritböcker, en del har jag läst flera gånger. Man behöver aldrig vara sysslolös på landet men någon dag kan man tillåta sig att tillbringa i hängmattan, eller i en fåtölj framför brasan.

Flickan somLuftslottetMänssomhatarMilenniumtrilogin av Stieg Larsson är en extremt beroendeframkallande serie. Började läsa den hemma hos min syster i Göteborg för några år sedan och eftersom hon hade lånat ut den tredje boken åkte jag omkring till flera boklådor för att hitta den – först i Sävedalen kom jag över den… Här är länkar till böckerna:

Män som hatar kvinnor
Flickan som lekte med elden
Luftslottet som sprängdes

Robin Hobb är min favoritförfattare när det gäller fantasy. Det är framförallt av två skäl: Hon låter karaktärerna utvecklas i böckerna – den som är ond kan bli god och tvärtom och hon delar dessutom min fascination för drakar. Som mytologiska varelser ställer de mycket på ända. Tänk om… Tänk om människan inte var den mest kraftfulla och intelligentaste arten på jorden…

The Farseer trilogy handlar om Fitz –  den oäkta sonen till en död prins. Spänning och verklighetsflykt på hög nivå med en särskild dimension för den som vill förstå djur.

Assassins QuestAssassins ApprenticeRoyal AssassinAssassin’s Apprentice
Royal Assassin
Assassin’s Quest

Tycker du att den här serien är ok så kommer du att älska hennes andra serier om samma värld: Liveship tradersThe Tawny Man och Rain Wild Chronicles (Första delarna bara som e-bok -tyvärr)

Drakarnas dansKampen om järntronenkråkornas festSagan om is och eld av RR Martin är bättre känd som Game of Thrones – en av de bästa serierna som HBO producerat. Böckerna är inte alltid lika actionladdade som serien men karaktärerna är djupare och mer komplexa än på tv. Kungarnas krigSvärdets maktEtt exempel är Daenerys Targaryen som i tv-serien framställs som ett under av självförtroende: I böckerna bär hon hela tiden på tvivlet och tänker mantrat ”Om du vänder dig om så dör du” om och om igen. Även andra karaktärer har större djup och serien är ingen kopia av böckerna. Men gillar du den så är de fem publicerade böckerna väl värda en semestervecka. Sen är det bara att hoppas att Martin hinner skriva ikapp med serien. Länkar:

Kampen om järntronen
Kungarnas krig
Svärdets makt
Kråkornas fest
Drakarnas dans

Pestens tid av Stephen KingPestens tid av Stephen King ligger i linje med min förkärlek för postapokalytisk dramatik. Den här boken har några år på nacken, men jag hittade den på en loppmarknad här i Vingåker. Och när jag väl börjat läsa gick ett par arbetsdagar på gården förlorade. Det var det värt, även om jag inte är helt förtjust i en del av bokens övernaturliga inslag. Boken är slut på förlag, men leta på antikvariat och loppmarknader.

Gudfadern Mario PuzoGudfadern av Mario Puzo har de flesta sett som film. Det finns ett skäl till att filmerna är så fantastiska bra – boken har nämligen samma kvalitéer. Och att läsa det man sett ger nya dimensioner och i vissa fall en något alternativ handling. Man brukar säga att ”boken var bättre” men här nöjer jag mig med att boken är lika bra. Gudfadern på svenska är slut på förlag men har varit vanlig på bokreor så den är ganska lätt att hitta på loppisar.

The Dark Tower av Stephen King

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Maran

Maran är en hönsras som härstammar från Frankrike. Det är en kombinationsras som är känd för att ha exceptionellt fint

Läs mer

Om

Om bloggen: Från Stockholm till vägens slut är en blogg som jag startade när jag flyttade ut till landet. Numera ligger

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter