Tror du på Flow Hive?

Jag känner mig kluven. Har sett filmerna om Flow Hive på flera ställen och har hela tiden avfärdat dem som en bluff. Har man sysslat med bin så vet man att de har egna synpunkter på hur en kupa ska inredas. Och finmekanik hör inte hemma där.

Men kan det ändå vara sant? Filmerna är väldigt proffsigt gjorda och jag har kollat de ”kändisar” som är imponerade av tekniken – och de finns i verkligheten.

Mina invändningar:

1. Mina bin bygger inte på plast. Ska man använda plastramar måste de vaxas först. Och här hävdar de att bina själva fodrar plastcellerna med vax och lägger på vaxlock.

2. När man vridit på maskineriet i Flow Hive och fått honungen att rinna är cellerna fortfarande täckta. Vet bina om att honungen plundrats bakvägen så att de river upp locken och börjar fylla igen?

3. Honung har olika viskositet beroende på nektarkällorna, den varierar över säsongen. För att tekniken ska fundera måste honungen rinna lätt – som på filmen. En del av min honung gör det – men hur gör man med detta system när det beckat igen av trögflytande honung?

4. Sen har jag en stor invändning. En stor burk med honung bredvid kupan skulle bli attackerad direkt och sen har du kaos och röveri i bigården:

Bin gillar honung. Och när ett bi hittar honung flyger hon tillbaka till kupan och berättar för sina kompisar – de hämtar i sin tur sina kompisar. Problemet är att de bara säger att det finns gratis honung och bina kommer att attackera andra kupor för att komma över all honung som de känner lukten av. Svagare samhällen kan dödas helt och du får hur som helst stora biförluster.

Med detta vill jag bara säga att jag är skeptisk. Är detta verkligen möjligt eller är Flow Hive en stor bluff? De har trots allt dragit in 3,4 miljoner dollar i crowd funding. Kanske det fungerar – men då bara med en specifik honungssort under ideala förutsättningar. Det är vad jag tror.

Vad tror du?

6 reaktioner till “Tror du på Flow Hive?”

 1. Gammal skeppsredarsanning. Låt någon annan prova nyheterna först och ta risken att det inte fungerar som det påstås.

 2. He, det är ju aussies som snackar! Vet ju alla att de är ena riktiga hejare på att berätta roliga historier!

 3. Kollade just in deras corwfounding och jösses, de är uppe i över 6 miljoner US-dollar nu! Frågade efter 70 000 och kampanjen pågår i ytterligare 20 dagar.
  De behöver aldrig göra något mer i hela sitt liv, kanske inte ens tillverka och skicka konstruktionerna. För att få en Full Flow med låda och 6 ramar måste du skicka $410
  Undrar förresten vad som händer fall man inte levererar det man lovar?

 4. Om man kollar på den längre av de filmerna de har på youtube så ser man att burkarna är täckta i toppen som det rinner ner i, så därför är där inga bin.

  Angående täckningen av cellerna så bryts täckningen sönder när man öppnar cellerna så då upptäcker väl bina att dom är tomma?

  Jag hoppas verkligen att detta är sant för det kommer göra att antalet bin i västvärlden (som har råd med flow hive) kommer öka enormt och vem gillar inte bin?

  Återstår att se hur det går framöver och att grabbarna är ärliga!

  1. Det är inte omöjligt, men jag är lite skeptisk – dels till tekniken och dels till att det blivit sån extrem hype och börjat handla om stora pengar. Jättebra om det funkar, men jag kommer inte att vara bland de första som testar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.