Snart har allt sly fallit för klingan

För ett år sedan tog jag över den här marken, helt överväxt av sly. Höjden var mellan två och tre meter och grovleken varierade mellan 1 och 5 cm. Så det fick bli den trebladiga slyklingan.
För ett år sedan tog jag över den här marken, helt överväxt av sly. Höjden var mellan två och tre meter och grovleken varierade mellan 1 och 5 cm. Så det fick bli den trebladiga slyklingan.

För ett år sedan tog jag över arrendet av två skiften här i närheten. Det ena var helt övervuxet av sly, runt tio år sedan det senast brukades. Men snart är steg ett avklarat – allt sly är fällt.

Ett av problemen när man låter sly löpa iväg så här att det fastnar när man kapar det. Det gäller att använda klingan på rätt sätt för att få allt sly att falla utåt. Faller det inåt blir et bara hängande och det blir hopplöst att komma vidare.
Ett av problemen när man låter sly löpa iväg så här att det fastnar när man kapar det. Det gäller att använda klingan på rätt sätt för att få allt sly att falla utåt. Faller det inåt blir det bara hängande och det blir hopplöst att komma vidare.

De senaste dagarna har jag varit flitig med röjsågen. Jag påbörjade projektet för ett år sedan men har i ärlighetens namn inte ägnat mig åt det på heltid. När andan fallit på och vädret varit tjänligt har jag röjt sly. Några tankar med röjsågen blir ungefär två timmar, och för mig har det känts lagom.

Nu ser jag slutet på detta första projekt. Nästa steg är att samla ihop alltihop och lägga det i en hög. Någon har föreslagit en rejäl påskbrasa (eller valborgseld som det kallas utanför västkusten) men med de mängder jag har skulle det bli lite väl roligt. Så nästa steg blir att dra ihop allt sly och lägga det i en limpa. Det kan gå att sälja.

Därefter är det dags att sätta plogen i marken, harva och så med gröngödsling. Sen är den biten avklarad i alla fall.

Ibland trodde jag att jag slirig skulle komma så här långt, men nu är det bara den sista dungen kvar. Sen återstår arbetet med att släpa ihop allt sly till en hög.
Ibland trodde jag att jag aldrig skulle komma så här långt, men nu är det bara den sista dungen kvar. Sen återstår arbetet med att släpa ihop allt sly till en hög.

2 reaktioner till “Snart har allt sly fallit för klingan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.