Vår! Bina har vaknat

Första bina för i år såg jag igår på Internationella kvinnodagen. Inte mer än rätt eftersom samhällena så här års uteslutande består av honor. Drönarna slängde de ut i höstas eftersom de fullgjort sin avelsplikt.
Första bina för i år såg jag igår på Internationella kvinnodagen. Inte mer än rätt eftersom samhällena så här års uteslutande består av honor. Drönarna slängde de ut i höstas efter att de fullgjort sin avelsplikt.

Solen skiner och temperaturen stiger. När jag sågade ved igår upptäckte jag årets första bin och idag var det full fart när jag var nere vid kuporna.

Snödropparna har kommit och även om de inte har mycket att ge så är där fullt av bin. Samma sak i bland sågspånet på vedbacken. Man kan tro att en hård vinter är den värsta tiden för bina men det är nu de lever farligt.

När värmen stiger och dagarna blir längre blir det fart i kuporna. Drottningen börjar lägga ägg för att få en bra start på säsongen och då ökar foderförbrukningen i kuporna drastiskt. Under vintern håller de sig lugna och äter mest för att hålla värmen men när aktiviteten ökar finns det risk för svält.

Än så länge finns det nästan inget att hämta för bina. Sälgen brukar vara bland det först viktiga tillskottet för bina men än så länge finns här bara snödroppar för mina flitiga arbetare. Och de innehåller inga stora mängder av vare sig pollen eller nektar.

Hur många bin kan du se? De första bina som börjar jobba i år tar den näring de kan hitta. Men de är inte lätta att se bland sågspånet.
Hur många bin kan du se? Själv kan jag se sju, men det kan finnas fler. De första bina som börjar jobba i år tar den näring de kan hitta. Men de är inte lätta att se bland sågspånet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.