Dammen har blivit med guldfisk

Annons

 

Snart ute i det fria. Det blir inget riskfritt liv men om jag själv hade varit guldfisk hade jag nog föredragit ett liv i en damm framför en glasskål.
Snart ute i det fria. Det blir inget riskfritt liv men om jag själv hade varit guldfisk hade jag nog föredragit ett liv i en damm framför en glasskål.

Jag har satt en maxgräns på två nya djurarter per år på gården. I mars flyttade Marlon och von Dallas in och idag var jag i Örebro och handlade guldfisk.

De djur jag skaffar ska kunna sköta sig själva någorlunda väl och då passar guldfisk bra. Guldfisk är inte kinkig med maten och kan dessutom övervintra i dammen så länge den inte bottenfryser. Och enligt senaste mätningen är det över två meter i djuphålan, så de ska nog klara sig.

Fiskarna koppas in. Det är frestande att bara tömma påsarna när man kommer hem, men fisken får en bättre start om den får vänja sig vid temperatur och vattenkvalite först. Här får fiskarna rätt temperatur och jag duttar i lite dammvatten i taget i påsarna. En del säger att kopplingen är onödig, men det kostar inget att vara försiktig.
Fiskarna koppas in. Det är frestande att bara tömma påsarna när man kommer hem, men fisken får en bättre start om den får vänja sig vid temperatur och vattenkvalite först. Här får fiskarna rätt temperatur och jag duttar i lite dammvatten i taget i påsarna. En del säger att koppningen är onödig, men det kostar inget att vara försiktig.

En del har försökt övertyga mig om att skaffa koi i stället. Men jag ser inte fisken som en investering utan ett sätt att hålla ett aktivt ekosystem i dammen tills kräftorna kommer. Dessutom håller guldfisken efter mygglarverna.

Annons

Köpte tio stycken i 6–7 cm klassen för totalt 300 kronor. En guldfisk kan bli uppåt 45 cm men blir sällan större än 35 i akvarier. Får se hur de växer när de har över 300 kvadratmeter att röra sig på. Och om de klarar sig från alla fiender.

Valde bort den slöjstjärtade varianten av just det skälet. Ska de bo i det fria är snabbhet viktigare än utseende. Här finns katter, fåglar och ormar som gillar fisk. I helgen hade jag en gammal kompis på besök och när vi var ute fick han syn på en orm med ett väldigt märkligt huvud. Jag tyckte också det såg konstigt ut – tills vi upptäckte att det var en snok som höll på att käka upp en groda.

Om guldfisken överlever så blir det lite mer liv i dammen. Än så länge har det bara varit grodor, dykare, skräddare och andra mindre djur som flyttat in av sig själva. Men vattnet börjar bli klarare så tids nog kan man få se fler spännande varelser.

Guldfiskarnas nya hem. Får se om de kommer att visa sig igen eller om de är försvunna för alltid.
Guldfiskarnas nya hem. Får se om de kommer att visa sig igen eller om de är försvunna för alltid.
Dela gärna
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.