Dovhjort på klövervallen

En mindre grupp bestående av två hindra och tre kalvar på besök. Den prickiga varianten är en framavlad färg från dovviltets förflutna i hägn. Men om man kommer riktigt nära kan man se att även de svarta har prickar även om de är mycket svåra att se.
En mindre grupp dovhjort bestående av två hindar och tre kalvar på besök. Den prickiga varianten är en framavlad färg från dovviltets förflutna i hägn. Men om man kommer riktigt nära kan man se att även de svarta har prickar även om de är mycket svåra att se.

Min gröngödslingsvall uppskattas av viltet. Mest är det dovhjort som kommer på besök. Flera gånger i veckan står de och betar ute på fältet. De verkar helt ovetande om att det nu är jakttid på dem…

Det är inte utan att det är lite frestande att göra en ”Runar”. Har inget att frukta eftersom det både är jakttid och djuren befinner sig på min mark.Jag har koll på fältet när jag sitter vid datorn och det är så lätt att gå ner och hämta bössan. Avstånd cirka 90 meter, bra stöd och stillastående djur… Fish in a barrel så att säga.

Lättaste sättet att känna igen en dovhjort är svansen. De är de enda svenska hjortdjuren som har en tydlig sådan. 15–20 cm lång, vit med ett svart streck.
Lättaste sättet att känna igen en dovhjort är svansen. De är de enda svenska hjortdjuren som har en tydlig sådan. 15–20 cm lång, vit med ett svart streck.

Men sen ska man ta hand om det hela också. Och jag har ingen brådska. Jakttiden på hind och kalv pågår ända till 15 november. Så jag har gott om tid om jag ska fylla frysen.

Än så länge nöjer jag mig med att studera Bambi på eftermiddagarna. De föredrar att hålla sig på bortre delen av fältet, i närheten av rabarberna.  Här i trakten är det dovhjort som vi har mest av. Enstaka älgar brukar passera och emellanåt brakar det till i skogen när en flock vildsvin blir störda. Är rätt tacksam över den lokala grisbristen. När man odlar gör sig vildsvin bäst på tallriken.

Får se om någon dovhjort hamnar där också. En hind väger 60–80 kilo och med en slaktvikt på hälften skulle jag klara vintern på det köttet.

 

En kommentar till “Dovhjort på klövervallen”

  1. Vilken lyx att ha hjort på egna marken! Här får vi köpa från ett hjorthägn. Men det gör vi så gärna, hjortgryta, det är gott det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.