Din guide till livet på landet

Dags att skörda chili

Idag var det dags att skörda habanero. Vis av tidigare erfarenheter använde jag vinylhandskar när jag skördade. De här frukterna är inte bara jobbiga att få i ögonen – hanterar man dem med bara händer svider det i flera timmar efteråt.
Idag var det dags att skörda habanero. Vis av tidigare erfarenheter använde jag vinylhandskar när jag skördade. De här frukterna är inte bara jobbiga att få i ögonen – hanterar man dem med bara händer svider det i flera timmar efteråt.

Min frösådda chili har trivts den här säsongen. Trots kattangreppen tidigt i våras. Runt tio kilo har jag fått i år och nu går torken för fullt. Det sticker lite i ögonen när man torkar chili i lite större skala.

Årets skörd av Espelette och Hot Lemon. Den senare har inte hunnit färga ut lika bra men det verkar som om den kommer nu när jag tagit in den.
Årets skörd av Espelette och Hot Lemon. Den senare har inte hunnit färga ut lika bra men det verkar som om den kommer nu när jag tagit in den.

Ett tag såg det ut som om min Hot Lemon inte skulle leverera, men det blev i alla fall några kilo. Kan vara lite svårt att hitta frukterna bara. Eftersom de är lite mindre, skruvade och gula/gröna så försvinner de bland bladverket. Habaneron och Espeletten är betydligt enklare att hitta. Dessutom sitts de flesta Hot Lemon i toppen på plantorna, så det känns i axlarna efter ett tag när man plockar.

Som du ser på bilderna har alla inte hunnit färga ut. Det råder lite delade meningar om chilin är en klimakterisk frukt – det vill säga om den fortsätter att mogna efter att man plockat den. Kan i och för sig bero på att det finns många sorters chili. Hur som helst har jag skördat allt innan frosten kommer, och vad jag kan se fortsätter de att färga ut.

Habanero "Hellfire". Visst ser de utfärgade frukterna ut som små eldsflammor. Och smaken är likadan...
Habanero ”Hellfire”. Visst ser de utfärgade frukterna ut som små eldsflammor. Och smaken är likadan…

Nu gäller det bara att ta hand om allt. Några kilo ska jag torka, en del blir till råvara i tillverkningen och jag gör också ett försök med att fyra chili för att kunna använda senare i vinter.

Några lärdomar tar jag med mig till nästa år. Bland annat att fixa ett bättre bevattningssystem. Att hälla med vattenkanna varje dag tar för mycket tid. Ska också beskära nästa års plantor. Särskilt Hot Lemon skulle nog mått bra av att inte bli så långa.

Vet att chilin är perenn och går att övervintra. Men jag vet också att jag är usel på att sköta krukväxter. Så om det finns några spekulanter på 2014 års chiliplantor så är det bara att höra av sig.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter