Bygge av marknadsstånd

Skivan till mitt marknadsstånd tillverkas av mahogny – eller åtminstone betsad råspont. Lägg märke till de fyrkantiga hålen, där ska stolparna till taket stickas ner.
Skivan till mitt marknadsstånd tillverkas av mahogny – eller åtminstone betsad råspont. Lägg märke till de fyrkantiga hålen, där ska stolparna till taket stickas ner. Under konstruktionen har jag använt skruv medan limmet till reglarna torkar. Sen ska de ersättas med träplugg. Jag kommer även att sätta en list runt skivan.

Nu när försäljningen börjar komma igång har jag börjar bygga ett marknadsstånd. Det ska gå snabbt att sätta upp, hyfsat transportabelt och stabilt. Fast viktigast är ändå att det ser hantverksmässigt ut.

Funderade först på att köpa ett hopfällbart bord, men dels är de dyra och sen ser de lite alldagliga ut. Har varit runt och tittat på olika marknader och samlat på mig några bra idéer. Först när de gäller skivan. Visst är det enkelt med att köpa en skiva formplyfa – men ett marknadsstånd bör vara ståndsmässigt – och då är det massivt trä som gäller.

Tittade först på olika trägolv, men till sist fastnade jag för vanlig råspont. Limmade i sponten och med reglar på undersidan bli det en både stabil och hyfsat lätt skiva. Jag har sparat ut hål i skivan där jag senare tänker sätta stolparna för taket.

Benen gör jag av 45x70 regler som fogas halvt i halvt. Här behövdes ingen skruv utan jag använde träplugg för att fixera dem.
Benen gör jag av 45×70 regler som fogas halvt i halvt. Här behövdes ingen skruv utan jag använde träplugg för att fixera dem.

För att benen ska bli så stabila som möjligt har jag valt att göra kryssben fogade halvt i halvt. Fogen gjorde jag riktigt tajt och pluggade sen med träplugg från båda hållen.

Ursprungligen tänkte jag inte ha några metallbeslag överhuvudtaget i mitt marknadsstånd – men jag har fått backa på den punkten. Har inhandlat sex vagnsbultar och vingmuttrar för att fästa ihop hela härligheten. Kanske bygger jag bort dem i Marknadsstånd MkII.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.