Nu är kycklingarna inga Gullefjun längre

Några små söta Gullefjun är de inte längre. Ser mest ut som skabbiga kajor med kam. Men de har potential.
Några små söta Gullefjun är kycklingarna inte längre. Ser mest ut som skabbiga kajor med kam. Men de har potential.

Senaste kycklingarna fyller snart en månad, och nu är de inte så söta längre. Dunet är borta och det är antagligen det som lagt sig som ett tjockt dammlager över allting i kycklingrummet.

Idag var det dags för dem att flytta ut till en egen avdelning i hönshuset. Har insett att det inte är rationellt att hålla på och flytta omkring kycklingar vid varje kläckning. Men nu har jag i alla fall monterat ett element i hönshuset så nästa vinter ska det nog gå att hålla kycklingtemperatur även där.

Första reaktionen på nya bostaden är att tränga ihop sig längst in i hörnet. Men redan efter ett par timmar var de igång och utforskade.
Första reaktionen på nya bostaden är att tränga ihop sig längst in i hörnet. Men redan efter ett par timmar var de igång och utforskade.

Det är ett projekt att flytta kycklingar. Första ska man förbereda nya stället. Ut med hönsen (de har normalt tillgång till hela hönshuset), ut med allt strö, in med mat- och vattenautomater, in med nytt strö, upp med värmelampan. Satte också upp lite dragskydd i form av ett gammalt liggunderlag och lite markväv. Det är ganska dragfritt som det är, men det är en gammal lagård och jag vill inte ta några risker med de små.

Sen packade jag ner alla kycklingar i en flyttlåda och bar ut. Det var inga skutt av glädje i den nya miljön, men redan efter ett par timmar verkar de hemtama. Hönsen var framme och inspekterade de nya grannarna men verkade mest vara missnöjda över den stängda dörren. Men de vänjer sig. Om någon månad ska de få börja umgås.

Avslutningsvis städade jag ur senaste kycklingrummet. Tjockt lager med damm över allt och en skottkärra med kycklingskit blev det. Tidningarna hamnade i komposten och gödseln har jag i en tunna i väntan på våren.

2 reaktioner till “Nu är kycklingarna inga Gullefjun längre”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.