Så skyddar jag mig mot möss

von Dallas är en av mina effektiva musjägare. Så effektiv mot möss att han till och med är avdragsgill om man har ett jordbruk.
von Dallas är en av mina effektiva musjägare. Så effektiv mot möss att han till och med är avdragsgill om man har ett jordbruk.

Grannarna råkade ut för en råtta som använde kattluckan. Här är det inte lika illa – men möss har jag – och bekämpar dem på alla tillgängliga sätt. 

När det börjar bli kallt ute söker sig mössen inomhus. Den gnager och förorenar där de kommer åt. Dessutom kan de emellanåt vara högljudda när de gnager på något som ger resonans. Väcktes härom natten av mössen så nu är det krig. Så här gör jag för att skydda ägodelar och livsmedel:


För fler tips om livet på landet: Följ bloggen på Facebook.  


Först och främst kommer skalskyddet. Kan man se till att de inte kommer in så är mycket vunnit. Tyvärr är det stort sett omöjligt i gamla hus. De tar sig in genom grunden, genom sprickor i fasaden, längs avloppsledningar eller ventilation på vinden. Jag tätar där jag kan, men möss har inga problem att klättra upp för brädväggar. Så då är det dags för nästa steg.

Gift fungerar utmärkt på vinden. Vill inte klättra upp där regelbundet för att vittja fällor och då är detta det bästa alternativet.
Gift fungerar utmärkt på vinden. Vill inte klättra upp där regelbundet för att vittja fällor och då är detta det bästa alternativet.

Mitt mest effektiva medel mot möss är katterna. Jag har två katter – och de möss som tar sig in i huset blir inte långlivade. Förresten är det en myt att man ska svälta katter för att de ska jaga. Mina har alltid tillgång till mat och är ändå utmärkta musjägare. Även sorkar, vesslor samt en och annan fågel går åt. Men det är ändå möss som ligger i topp på byteslistan.

Slagfällor sätter jag under diskbänken där katterna inte kommer åt. Mössen tar sig upp längs avloppsledningen och äter sig igenom soppåsarna.
Slagfällor sätter jag under diskbänken där katterna inte kommer åt. Mössen tar sig upp längs avloppsledningen och äter sig igenom soppåsarna.

Nästa steg är gift. För några år sedan förbjöds de vanligaste mus/råttgiften men det har kommit nya som jag betat med på vinden dit katterna inte har tillgång. Risken att katterna ska förgiftas av döda möss ser jag som minimal. De har gått om mat och de verkar undvika sjuka möss. En del är rädda att mössen ska dö och börja lukta inne i väggarna. Min erfarenhet är att förgiftade möss söker sig ut och jag har aldrig haft det problemet.

Slutligen använder jag slagfällor. Jag föredrar den  moderna typen där mössen måste peta upp ett lock för att komma åt maten. Nackdelen med slagfällor är att de måste tittas till. Har man mycket möss blir de fulla. Jag sätter alltid ut fällorna två och två och ganska ofta får jag möss i båda.

Viktigast är att bekämpa dem nu på hösten när de är nyinflyttade. Annars kommer de snabbt att bilda familj och då växer problemet snabbt.

4 reaktioner till “Så skyddar jag mig mot möss”

  1. Är en katt /er avdragsgilla? Det visste jag inte. Förklara. Jag har två kattor som jag avlönar på mitt ”ställe”.Eftersom min gård är relativt liten har de ca 20 ha att avspana och hålla koll på.Jag bjuder dem på mat och besök, maten kostar drygt 10.000kr/ år, plus resor för att visa dem sällskap och hålla dem vid gott mod.

    Hejdå Harald Öberg

    1. Det var min revisor som tipsade. Om katterna är en del av verksamheten kan man göra avdrag för maten som skadedjursbekämpning. Däremot inte för kringkostnader. Vågar inte garantera att alla handläggare godkänner det – vet några som fått avslag.

  2. Jag har också en sån där fyrbent Anticimex ingenjör, men jag är lite sur på honom just nu. Hans sidoinkomster har medfört att vi fått fågelloppor i huset. Min nya hobby är därför att motionera dammsugaren och tvättmaskinen. Bläääää! Men skogsmössen blev jag av med på tre dagar när han flyttade in.

    1. Ohyra kan man klara sig utan i alla former. Lyckligtvis tar mina sällan in sina fångster i huset. Har hänt någon gång att de verkar ha missat själva syftet med deras verksamhet. Att fånga möss, bära in dem och släppa dem känns lite kontraproduktivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.