Sveriges sista ko är död

Annons
135 Vega avled i helgen och vi har nått vårt mål med ett helt veganskt jordbruk.
135 Vega avled i helgen och vi har nått vårt mål med ett helt veganskt jordbruk.

Stockholm 2035 – Landets sista ko, 135 Vega, avled i helgen efter en längre tids sjukdom. Sverige är därför först i världen med ett helt veganskt jordbruk. Vi har vunnit!

Det har varit en lång kamp för att få alla köttätare att förstå, men vi hade tiden på vår sida. De senaste 100 åren hade antalet kor stadigt minskat i Sverige. Från närmare tre miljoner till knappt hälften i början av 2000-talet. Vi hade därför en pedagogisk utmaning att förklara varför korna var det största hotet mot miljön. Det var inte lätt, men vi lyckades. Vi har gått från köttfria måndagar till ett helt djurfritt jordbruk i Sverige.

Sverige har nu ett jordbruk som inte exploaterar djur och vi är ett föredöme i världen både för djurrätt och för miljön. Det har visat sig att det går utmärkt att ersätta animaliska produkter med veganska. Vi har nu tekniken att framställa mjölkliknande vätskor från flera sorters spannmål. Och med tillsatser kan vi kompensera de flesta näringsämnen som finns i exploaterad mjölk, så idag är det bara smaken som är annorlunda.

Annons

Naturen sköter nu själv de så kallade naturbetesmarkerna och inga djur tvingas längre beta för att hålla dem öppna.
Naturen sköter nu själv de så kallade naturbetesmarkerna och inga djur tvingas längre beta för att hålla dem öppna.

Samma sak med gödseln. I början av det här århundradet producerades miljontals ton gödsel från utnyttjade djur. Vi är klokare nu och har förstått att lika väl som att hönan äger sina ägg och bina äger sin honung så äger korna sin gödsel. Och den har nu helt ersatts av veganska gödningsmedel, framställda helt utan inblandning från djur. Vi har också vunnit kampen mot de så kallade naturbetesmarkerna. En naturtyp som är beroende av att människan använder djur är ingen riktig natur. Naturen är god och kommer att sköta marken bra utan förslavade djur.

Den stora segern var ändå när det blev olagligt att döda djur. Nu ser vi det som självklart att veterinärer ska rädda – inte ta liv. De invändningar som fanns om “onödigt lidande” till exempel i djurskyddslagen berodde på okunskap. Varje djur väljer liv framför död om de får en möjlighet, och som människa ska vi inte sätta oss över naturens gång och ta liv i förtid. 135 Vega, den sista kon, kunde till exempel varken gå eller äta den sista veckan av sitt liv. Men hon fick ett helt liv – och det är vårt mål.

Vi fick också kritik då mängder av älgar och andra hjortdjur dog svältdöden när all jakt blev förbjuden. Men det var en naturlig död. De hade en chans och dog fria istället för att skjutas av blodtörstiga jägare.

Våra stora mål är uppnådda men vi får inte slappna av. Det finns fortfarande viktiga frågor att kämpa för och just nu behöver vi ytterligare 2,3 miljarder från staten för det stora omplaceringsprogrammet för råttor och möss. Det är inte billigt att flytta alla smådjur från jordbruken, men det är värt det. Allt liv är heligt.

Dela gärna
Annons

5 reaktioner till “Sveriges sista ko är död”

  1. Ingen har lyckats ersätta kon som mjölkproducent hittills. Försök har gjorts, i tusental och åter tusental, men inget kan ersätta kons fyra magar, vommen, nät, blad och löpmagen. Kon producerar mjölk med en fetthalt på 3,6%, kvinna-Homo Sapiens producerar di-mjölk 3,8 % fetthalt under förhållandevis kort tid. Är detta inlägg ett skämt, vilket jag förmodar, om inte så Undrar jag hur “illa skruvad” är den som totat ihop denna skröna om att kunna ersätta kon?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.