
Vaktlar producerar stora mängder ägg. Mina försök med att testa olika användningsområden har nu kommit till att koka vaktelägg. De visade sig var lättskalade och 3 minuter var lagom.

I förra veckan stekte jag några vaktelägg för ett första test. Det gick utan problem. Men när det gällde att koka vaktelägg fick jag flera olika tips om hur länge de ska ligga i. Från två till fyra minuter.
Eftersom jag är en kompromissvillig man gjorde jag mitt första försök med tre minuter och jag tycker de ser bra ut. Gulorna är helt stelnade och det finns ingen tendens till mörkläggning i kanterna. Jag uppskattar när gulan inte är helt hård, men gillar man det ska man nog koka dem 30 sekunder till.
Nu var jag noga när jag kokte dem. Stor kastrull med kokande vatten och jag lade i sex ägg precis samtidigt. Efter tre minuter plockade jag över alla äggen i en stor gryta med iskallt vatten från kranen och där fick de ligga tills de var helt kalla.

Var lite orolig att de skulle vara svårskalade. Ibland är det stora problem med mina hönsägg eftersom de är så färska. Hönsägg är mer lättskalade när de fått ligga till sig ett tag. Men även om vakteläggen var så färska de kan bli (om man inte kokar dem nere i lagården) så var det inga problem.
Skalen är sköra så om man bara trycker dem försiktigt och rullar dem mot diskbänken så krasar skalet sönder. Sen var det bara att försöka få tag på en bit av ägghinnan. Jag upplever det som att vaktelägg har betydligt segare ägghinna än hönsägg och när man väl fått loss en liten bit så följer resten – och skalet – med. Alla mina sex ägg skalades så att allt skal hängde ihop.
Så till smaken. Ärligt talat skulle jag inte känna skillnad på ett vaktelägg och ett riktigt gott hönsägg i ett blindtest. Men gulan är större i förhållande till vitan och de är väldigt söta att titta på.
Det hävdas att vaktelägg ska ha en mängd nyttiga effekter. Allt från att de lindrar allergiska besvär, botar diabetes, astma och motverkar cancer till att de förbättrar minnet. Det tar jag med en nypa salt – precis som jag tar äggen.