Livsmedelsinspektör på besök i köket

Annons
Mitt produktionskök i privatläge. När produktionen är igång ser det nästan likadant ut – men med ödsliga bänkar och helt utan pynt. Det gillar en livsmedelsinspektör.
Mitt produktionskök i privatläge. När produktionen är igång ser det nästan likadant ut – men med ödsliga bänkar och helt utan pynt. Det gillar en livsmedelsinspektör.

När jag gick kursen i mathantverk hos Eldrimner fick jag höra en hel del historier om allt elände en vresig livsmedelsinspektör kan ställa till med. Trots att man har full koll och verksamheten är helt säker. Så när de ringde från kommunen och bokade tid var jag beredd på det värsta.

Men det visade sig att mina farhågor kom på skam. Den livsmedelsinspektör som besiktigade min gård visade sig vara en glad, trevlig och konstruktiv själ. Sen var jag naturligtvis förberedd. Jag har gjort min HACCP (Hazard Analysis – Critical Control Points) och vet var eventuella problem kan dyka upp och hur man förhindrar dem.

Så det kändes som om jag hade kontroll på allt när jag blev utfrågad vid köksbordet. Vi gick också en runda på gården och hon fick se honungs- och lagerrum. Honungshantering i liten skala ligger egentligen utanför livsmedelslagen och räknas som primärproduktion. Men när jag smaksätter honung så blir det en sammansatt produkt och därmed av intresse för en livsmedelsinspektör.

Annons

Enda påpekandet jag fick på plats var att min adress saknades på en etikett. Men det är lätt fixad. Sen tyckte hon att det skulle bli enklare för mig om jag målade väggarna i lagerlokalen och fixade till den. Men det är något jag redan planerat, så det var bara att hålla med.

Rent generellt är jag inte särskilt förtjust i överraskningar, men om jag ändå ska drabbas av en sådan är en trevlig livsmedelsinspektör en överraskning av den bättre sorten.

Jag har inte sett inspektionsprotokollet än men jag känner mig ändå ganska trygg med att mina produkter inte utgör något allvarligt hot mot människors liv och hälsa.

Dela gärna
Annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.