Flaggstångsfoten gjuten

Annons
Dela gärna
Gjutning är ett smutsigt och tröttsamt hantverk. I varje fall när man blandar säck för säck med handblandare.
Gjutning är ett smutsigt och tröttsamt hantverk. I varje fall när man blandar säck för säck med handblandare.

Först var det för kallt, sen fick solskenet mig att prioritera andra jobb, sen var det för regnigt. Till slut tog ursäkterna slut och nu är flaggstångsfoten gjuten.

Eftersom det regnat den senaste veckan hade grundvattnet stigit. De nedersta  femton centimetrarna i mitt 90 cm hål var därför vattenfyllt. Försökte ösa undan innan gjutningen – men insåg rätt snabbt att det inte gick. Öste jag riktigt snabbt kunde jag sänka vattennivån, men den steg direkt när jag slutade. Därför bestämde jag mig för att betongen kommer att tränga undan vattnet, så så fick det bli.

Det gick åt nio säckar för att fylla hålet. Nästa gång blir det cementblandare. Att blanda i hink är nog ok för någon enstaka säck, men blir det mer är det ett slit.

Annons

För att det skulle funka blandade jag först i en hink så noga jag kunde. Sen tömde jag den hinken i en annan och blandade igen. Insåg att hur noggrann jag än var så låg det torrt bruk kvar någonstans i botten på hinken. Så tvåhinksmetoden var nödvändig.

Tre timmar senare kunde jag i alla fall trycka fast flaggstångsfästet. Gick lite trögt att få ner det i betongen men nu är det i alla fall på plats. Fyra dagar ska betongen härda nu – så på onsdag blir det förhoppningvis flaggdag.

Och när onsdagen kom blev det flaggdag för första gången på gården.

Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.