Köksrenovering för 39 kronor

Annons
Dela gärna
Med begagnade delar från gamla kök lyckades jag få ihop ett fungerande produktionskök för 39 kronor. Och det var 39 kronor över budget för denna köksrenovering.
Med begagnade delar från gamla kök lyckades jag få ihop ett fungerande produktionskök för 39 kronor. Och det var 39 kronor över budget för denna köksrenovering. Listerna i bakkant är profilsågade av gammal läkt som jag hade liggande.

Varje gång jag flyttat genom åren har jag beklagat mig över alla skivor jag samlat på mig. Bänkskivor från gamla köksrenoveringar, skåpssidor och gamla garderobsdörrar med mera. Men nu har de kommit till sin rätt.

Jag hade egentligen tänkt bygga ett helt nytt produktionskök i egen lokal, men i slutändan blev det en kompromiss. Ut med köksbord och kökssoffa och in med väggfasta bänkar i bra arbetshöjd. Min plan var att hålla en nollbudget för denna köksrenovering men det sprack i slutändan. Lyckades inte hitta någon begagnad handdukshängare i gömmorna så det fick bli en tur till Biltema.

Den största vinsten är att jag nu kan förvara fruktpressen där den används. 35 otympliga kilon har varit ett elände att frakta fram och tillbaka till ladugården.
Den största vinsten är att jag nu kan förvara fruktpressen där den används. 35 otympliga kilon har varit ett elände att frakta fram och tillbaka till ladugården.

I övrigt har jag anpassat måtten efter det material jag hade. Största skivan var tyvärr bara 68 cm djup, men det löste jag genom att bygga ett förvaringsfack i bänkens bakkant. Jag passade också in en marmorskiva mina föräldrar haft liggande. Lite lister i underkant som kom den i våg med övriga bänkar,

Annons

Stommen är byggd av spillvirke med en regel fäst i bakkant som bärlina. En av de viktigaste vinsterna med ombyggnaden är högskåpet till vänster. Det har varit ett bök med fruktpressen som jag tidigare hade i ladugården. För varje pressomgång har jag behövt släpa upp den till huset, pressa, rengöra och sen ner igen. Nu står den där den används och det är en stor fördel.

Samma sak med kokgrytan, torkapparaten och alla tunnor till honungsproduktionen. Stora grejer som har varit bökiga att få undan. Nu har jag köket organiserat med de maskiner jag använder. Passade också på att plocka in ett gammalt rullbord som stod i växthuset. Efter noggrann rengöring ger det en enorm flexibilitet till köket. Och sparar ryggen när man flyttar 20 kg tunnor med honung.

Här sprack min budget. Hittade ingen begagnad handukshängare så det fick bli en sprillans ny.
Här sprack min budget. Hittade ingen begagnad handukshängare så det fick bli en sprillans ny.

Allt som allt har det inte varit särskilt mycket jobb med renoveringen. Det som tog tid var att undersöka vilket material jag hade och hur det på bästa sätt skulle komma till användning. Jag bodde många år i olika bostadsrätter i Stockholm och har sett otaliga köksrenoveringar. Steg ett är nästan alltid en container utanför där hela det gamla köket slängs ut. Massiva bänkskivor, snickrade kökslådor och väggskåp som fortfarande fungerar efter 50 år. Allt hamnar i containern och går till förbränning.

Därför är det extra roligt att kunna återvinna delar av gamla kök. Om man lade samma pengar på köksrenovering som man lägger på ett nytt Ikea-kök skulle man få något som håller för eftervärlden. Fast å andra sidan – när nästa ägare flyttar in så vet du vad de gör först: köksrenovering.

Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.