Ny röta upptäckt

Det började se riktigt fint ut och jag var redo att börja lägga in den nya isoleringen. Bara dammsugning återstod, och då körde jag dammsugarröret genom en av de bärande stockarna.
Det började se riktigt fint ut och jag var redo att börja lägga in den nya isoleringen. Bara dammsugning återstod, och då körde jag dammsugarröret genom en av de bärande stockarna. Röta, igen.

Trodde jag hade lärt mig något från tidigare renoveringsprojekt här på gården – att det alltid är besvärligare än det ser ut. Nu var det dags för bakslag i renoveringen av snickarboden.

Hade precis rivit ut det gamla golvet och planerade för den nya isoleringen. Pratade om hur gedigna de ursprungliga konstruktionsdetaljerna var i jämförelse med senare tillägg. Men precis när jag dammsög det sista hörnet från gammalt spån och musskit gick dammsugarröret rakt igenom den gedigna stocken. Och det var inte bara ruttet trä som rann ut utan också en hel del av motivationen. Röta kan ha den effekten.

När jag började krafsa på stocken visade det sig att den nästan enbart bestod av pulver.
När jag började krafsa på stocken visade det sig att den nästan enbart bestod av pulver.

Bara att avbryta och göra nya planer. Husets stomme är byggt av rundvirke och det är den längsgående regeln som blivit pulvriserad till hälften. Utifrån känns den färsk men det har antagligen funnits någon vattenläcka under det 100-tal år boden stått där den står.

Planen just nu är att säkra fasaden, som är mycket gedigen, utifrån och sedan byta ut de gamla reglarna mot ett nytt regelverk från insidan. Det tillfälliga regelverket kommer att spegla det gamla som sitter på insidan som sedan borde gå att plocka loss.

Möjligen behöver jag stadga stocken underifrån men jag får ta ett moment i taget och se hur det ser ut efter hand. Någon golvläggning blev  det inte idag i alla fall.

En kommentar till “Ny röta upptäckt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.