Bakmaskin – inte bara prylhistoria

Annons
Dela gärna

Har länge sett bakmaskin som en tillfällig trend från 80-talet. Bara ytterligare en apparat som står parkerad i något skåp. Men en kollega övertygade mig om att den faktiskt förtjänar en plats i hemmet.

Eftersom det bakas i en hink så blir det bröd på höjden. Stora skivor, men goda skivor.
Eftersom det bakas i en hink så blir det bröd på höjden. Stora skivor, men goda skivor.

Jag var inte beredd att satsa allt för mycket på det här experimentet. Det finns moderna bakmaskiner för ett par tusenlappar men jag nöjde mig med en modern bakmaskin för 485:-. Så länge den gör vad den ska är jag nöjd. Och det gör den.

Högljutt bakande

Min nya bakmaskin har de senaste veckorna levererat fyra limpor. Första brödet var en besvikelse. Hade bråttom att testa min bakmaskin och valde snabbprogrammet men det resulterade i ett döbakt bröd. Nästa gång satsade jag på tidsinställningen. Jag ville vakna till doften av nybakt bröd. Fungerade nästan. Jag vaknade till ljudet av en degblandare som gick igång innan soluppgången. Man ska inte dela rum med en bakmaskin. Men brödet blev utmärkt.

Annons

Eftersom en bakmaskin bakar på höjden, som i en hink, så blir det rätt rejäla brödskivor. Men skär man dessa på diagonalen så ser det väldigt proffsigt ut.

Många recept

Har testat ytterligare två av de medföljande recepten och de är helt ok. Men en matsked brödkryddor lyfter dessa recept till nya höjder. Bortsett från oljudet är det bara ett klagomål jag har på maskinen. Har aldrig sett maken till lata översättare av recepten.

Alla mått är volymmått, utom mjölet – där anges mängden i gram. Iofs bara problem en gång om man skriver ner volymen i recepthäftet. Men irriterande att behöva stå med en konverterarapp i köket. Dessutom verkar de ha maskinöversatt recepten. Vilken mänsklig hjärna skulle skriva 0,9 tsk torrjäst? Har tyvärr inte den graderingen på mina teskedar.

Annars helnöjd. Ett nybakat bröd varannan dag är godare, sparar pengar och är ett steg närmare självförsörjningen. Men jag kommer ändå att testa brödbak i vedspisen – någon gång.

Annons

3 reaktioner till “Bakmaskin – inte bara prylhistoria”

  1. Brödet var toppengott, nu gäller det bara att Du odlar Ditt eget vete och mal…

  2. Själv hade jag alltför stora problem med att få brödet att släppa från både degkrokarna och formen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.