Lumonite – lysande men opålitlig

Går man genom skogen på natten är det bra med en pannlampa. Jag har testat både dyra och billiga och de dyra har bättre ljus – men sämre livslängd.
Går man genom skogen på natten är det bra med en pannlampa. Jag har testat både dyra som Lumonite från Valostore och billiga och de dyra har bättre ljus – men går inte att lita på.

Nu har jag haft testat pannlampan från Lumonite i snart två år. När den fungerar är den riktigt bra – men den går inte att lite på under den mörka årstiden.

Det har hänt att jag gått över till grannarna för att ta en öl – och när jag ska hem har det plötsligt blivit mörkt. Närmaste vägen hem går genom skogen. Och då behövs en pannlampa. På landet är det den som är gatubelysningen.

Är det stjärnklart, fullmåne och snö behövs ingen extra belysning, men det är inte många dagar om året man kan njuta av såna upplevelser. Oftast är det svart, så svart att en stadsbo inte riktigt kan föreställa sig hur det är. Det går att ta sig fram med lampan i mobilen men det är inte särskilt effektivt.

Jag har både vanliga stavlampor och strålkastare. Nackdelen med dem är att de är bylsiga att bära med sig. Så en pannlampa i fickan är bästa alternativet. Men man borde kunna lita på den.

Bilens helljus är naturligtvis helt överlägset. En pannlampa kommer inte i närheten.
Bilens helljus är naturligtvis helt överlägset. En pannlampa kommer inte i närheten.

Länge klarade jag mig med ett par billiga pannlampor från Clas Ohlson men i längden blir det dyrt att byta batterier och de är inte särskilt starka. Varken i ljusstyrka eller i kvalité. Efter en sen natt i våras fick jag låna grannarnas Lumonite – en dyr variant av pannlampa och jag blev rätt imponerad av ljusstyrkan. Så jag skaffade en likadan från Valostore.

Här min dyra pannlampa med samma inställning på kameran. Inte helt rättvist för ögat vänjer sig snabbt och ser bättre än kameran.
Här min dyra pannlampa med samma inställning på kameran. Inte helt rättvist för ögat vänjer sig snabbt och ser bättre än kameran.

Nu har jag testat den i några månader och den har både för och nackdelar. Positivt är det starka ljuset och att den uppladdningsbar så jag slipper köpa batterier stup i kvarten. Den största nackdelen är den dåliga batteritiden. Starkt ljus är bra på natten men det kortar batteritiden väsentligt. Den går att köra i sparläge – men vem gör det?

Jag vill se bra när jag går hem. Men då får man räkna med att pannlampan plötsligt tröttnar och går ner i lägsta sparläge. Trist när man är mitt i skogen. Ännu värre är det vintertid när funktionen med sparläge inte fungerar. Då bara dör min Lumonite plötsligt – helt utan förvarning och allt blir svart. Så pannlampan från Lumonite fungerar bra för kortare turer: ner till ladugården eller över till grannarna. Men gillar man som jag att röra sig i skogen nattetid behövs uthålligare lampor, speciellt pannlampor som går att lita på. Då tar jag med min billiga variant. Batterier går att byta i fält – men vem släpar med sig laddkabel, batteripack och sätter sig och väntar en timme i kompakt mörker när Lumonite tvärdör.

Så de billiga varianterna vinner i längden. Och man har råd att tappa den i skogen.

5 reaktioner till “Lumonite – lysande men opålitlig”

 1. Oj vad bra att du skrev om det här. Bor i en förort och det är inte kul att gå ensam hem från tunnelbanan. Har en sån där
  ficklampa från Clas Ohlsson i ett skåp tänkt som lustig julklapp. Kanske skulle jag ta fram det i reserv nästa gång jag är i stan på galej.

 2. Praktiskt med en liten pannlampa. Går att ha i fickan eller väskan så den alltid är tillgänglig.

  1. Tänk bara på att det kan vara bländande med ljusstarka pannlampor om du ger dig ut där det är trafikerat

 3. Hej
  Jag bor också på landsbygden utan gatubelysning, så det är pannlampa som gäller på nattliga promenader. Jag tröttnade på billiga alternativ p g a opålitlighet o för svag ljusstyrka o satsade på en Mira-NB182102 från Mila Design & Tillverkning AB (www.mila.se). DÅ, 2016 när jag köpte min pannlampa, tror jag att den kostade ca 1500 kr. Den har varit värd varenda spänn, aldrig har den svikit mig! (Jag vet också hur jäkla mörkt det kan vara i skogen – det går bara inte utan lampa!!) Det är både belysning framåt o röd varselbelysning bakåt, o den bakåt varnar för låg batterinivå – så det är enkelt att komma ihåg att sätta den på laddning efter användning. Den här lampan rekommenderar jag (även inomhus faktiskt i vissa situationer när man måste se jäkligt bra!!)
  Hälsningar Maggan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.