En prepper är en person som förbereder sig på olika former av kriser. Tidsperspektivet kan skilja sig åt. En del vill vara förberedda på civilisationens undergång, andra nöjer sig med förråd för några dagar. Men den här tiden på året är vi nordbor som mest utsatta.
Själv är jag en prepper light. Skulle förutsättningarna ändras är jag beredd att tänka om, men idag känner jag mig rätt trygg med förråd för någon vecka. Och för att nå dit behöver man inte vara överambitiös. Det räcker gott med att dubbla inköpen av basvaror. Köp dubbelt mot vad du brukar av pasta, socker, mjöl etc Sen kan du går tillbaka till dina vanliga rutiner. Det är bara att fylla på när första paketet tar slut och du kommer alltid att ha ett rimligt förråd.
Jag tror många preppers börjar i fel ände. De tänker på mat som har lång hållbarhet. I praktiken är det två andra saker som du kommer att sakna först när strömmen går: vatten och värme. Man kan klara sig utan mat i veckor och när elen försvinner har de flesta snarare ett överskott av mat i början när innehållet i frysar och kylskåp ska räddas.
Vatten kommer att bli det akuta problemet. I genomsnitt använder ett svenskt hushåll 140 liter per dygn men i en krissituation kan man dra ned på det rejält genom att avstå från tvätt och dusch. Dricksvatten är första prioritet och då får man räkna med minst ett par liter per person och dygn. En vanlig 20-litersdunk med kranvatten i en garderob räcker i flera dagar för det behovet.
Men glöm inte bort att en vattentoalett kräver en hel del vatten och försvinner vattentrycket har du bara en spolning på dig. På landet kan man gå ut i skogen, men en lägenhet kan bli lite otrevlig efter ett tag om toaletten inte går att spola. En nödlösning på detta är en hink – då kan man åtminstone bära ut eländet.
Värme är det andra problemet för en prepper – i varje fall så här års. Med vedspis och kaminer kan jag hålla temperaturen dräglig även utan el. Annars är första steget att minska ner boytan. Samla familjen i ett rum och stäng dörrarna till övriga. Har man ett tält kan man sätta upp det inomhus och ha det riktigt behagligt. Alternativt bygger ni en koja med filtar under ett bord. Att tända många värmeljus blir en trevlig liten värmekälla.
För den stackare som inte har vedspis behövs något sätt att värma mat. Gasolkök eller spritkök är en smaksak. Gasol är effektivare men har en osäkerhetsfaktor: Det är inte lika tydligt när den tar slut. Därför föredrar jag ett gammaldags spritkök och en femlitersdunk med T-röd. Då är jag alltid säker på att kunna få varm mat.
Så, här är allt du behöver för att bli en prepper light:
- Vatten – köp en 20-litersdunk för en hundring. Fyll den med kranvatten och ställ den i garderoben.
- En hink – utan vatten är trevligare med något som går att bära ut istället för att fylla en toalettstol som inte går att spola.
- Spritkök (eller gasol) och ett litet förråd av bränsle.
- Tändstickor och värmeljus
- Ficklampor och extrabatterier är alltid bra att ha. På landet är det nödvändigt – i stan en bra försäkring.
Ett extra tips: Om mobilen laddas ur och du inte har en laddad powerbank. Ladda mobilen i bilen, men anslut inte för mycket så du drar ur bilbatteriet.