Det här receptet på helstekt kyckling kommer ursprungligen från Jamie Oliver men jag har fixat lite med det eftersom jag har en del egna preferenser.
Börja med att sätta på ugnen på 225 grader med en plåt strax under mitten. Utgå från en hel kyckling som du sköljer både in och utvändigt. Sen är det viktigt att torka den väl – annars får du ingen fin stekyta. Jag använder örtsalt, tre vitlöksklyftor och svartpeppar som kryddning på insidan. Sen tvättar jag och klyver en citron på längden och stoppar in den i kycklingen.
Det speciella med den här kycklingen är att man lossar skinnet på ovansidan. Det går rätt lätt att sticka in ett par fingrar så det bildas fickor. Dessa fickor fyller man med hackade färska örter – det går att ta vad man har men jag föredrar basilika och oregano.
För att få en helstekt kyckling riktigt bra är det bäst att binda upp den och dessutom snitta låren några gånger. Massera in färska örter i snitten. När man snittar låren kommer de fortare upp i temperatur.
Avsluta med att gnida in hela kycklingen med olivolja och krydda den med salt och peppar på utsidan.
Sen häller man lite olivolja på den heta plåten och lägger kycklingen med ena sina ner mot plåten. Efter fem minuter vänder du på kycklingen för att få färg på andra sidan. Sänk temperaturen till 200 grader. När båda sidorna fått färg lägger du den med ryggsidan uppåt och låter den gå klar i ugnen – ungefär en timme.
Av bekvämlighetsskäl brukar jag skiva potatis, lök, paprika och lite blandade rotfrukter och lägga dem runt kycklingen i långpannan. Ringla över lite olivolja och krydda. De steks i kycklingfettet och blir färdiga samtidigt som kycklingen.
Helstekt kyckling när den är som bäst. Billigare och godare än den färdiga kyckling du kan köpa i butik.