Jag håller på att ta fram ett sortiment till mitt företag. Senaste projektet är att göra gammaldags sockerdricka. Med det är inte helt okomplicerat att tolka gamla recept.
Min plan är att göra sockerdricka som den smakade på Emil i Lönnebergas tid. (Har jag inga pengar KAN jag inte dricka sockerdricka, och har jag pengar FÅR jag inte dricka sockerdricka. När i hundan ska jag dricka sockerdricka?)
Hur mycket ett skålpund är kan man läsa sig till (0,425 kg). Men vad är ”lent” vatten? Hur man sprundar har jag lyckats slå upp (försluter väl), men hur tunnar jag sockerdrickan? Listade till slut ut att det betyder tappa på tunna.
Recept på sockerdricka
”Till ett ankare sockerdricka tagas 40 l. godt käll- eller brunnsvatten som sättas på elden i en väl förtent kopparkittel med lock. När det börjar koka iläggas 5 skålpund socker, vilket kokas under 4 timmar; men under tiden spädes flitigt med samma sorts vatten, så att kvantiteten alltid bibehålles. Emellertid kokas i en mindre kittel 5 1/2 l. vatten med 3 dryga näfvar humle utan spädning, till det blir väl så starkt och silas sedan ner i den stora kitteln. Derefter uppöses dricksämnet i en ren så och får stå att svalna; medan det ännu är ljumt, iläggas 16 cl färsk tjock jäst, och kärlet öfvertäckas mycket väl. Så snart drickat börjar hvitas ovanpå, tunnas det genast och sprundas omsorgsfullt, hvarefter det bör ligga 4 dygn att väl jäsa ut. Sedan tappas det på buteljer eller krus på en gång och korkas väl, så att kolsyran ej kan uttränga.”
Många varianter
Eftersom jag har tillgång till flera olika recept har jag modifierat det något. Om ett par dagar ska det bli spännande att se hur mycket det bornerar (bubblar). Det blev bara en halv sats den här gången eftersom jag inte har en större gryta. Men ett halvt ankare torde räcka ett tag.
Vad jag också insett är att sockerdricka är ett mycket vitt begrepp. Det finns sockerdricka med ingefära, med citron, med ”bäjerskt öl”, svenskt öl (?) och med färsköl. Jag får prova mig fram till vilket som är bäst.
Men nyttigt blir det säkert:
”Sockerdricka, friskt och väl tillagadt, är i allmänhet en tjenlig dryck, äfven för febersjuka personer.”